Annons

Så används Gavle-gårdarnas vinstpengar

Gävle Nära tio miljoner kronor av Gavlegårdarnas vinster överförs varje år till kommunkassan. Hem & Hyra berättar vart pengarna går och till vilka projekten vänder sig.
Gavlegårdarnas vinstpengar går bland annat till värdpersonal på Tickselbo för hyresgäster över 75 år i Sätra. Foto: LENA MATTSSON, Organisationen Kulturum arbetar socialt och kulturellt på Brynäs och fick nyligen 200 000 kronor av vinstpengarna. Foto: LENA MATTSSON, Aktiviteter och en webbplats som handlar om studentbostadsgarantin finansieras också av Gavlegårdarnas vinster. Foto: LENA MATTSSON

Sedan hösten 2014 har Hans Helmerson arbetat med att fördela de vinstpengar Gavlegårdarna under fem år ska föra över till kommunen. Totalt handlar det om 50 miljoner kronor och meningen är att de ska användas till så kallade bostadssociala projekt, aktiviteter och verksamheter som kommer hyresgästerna till del. Hittills har pengarna gått bland annat till bostadssocialt arbete mot hemlöshet och till att anlägga en fotbollsplan i Andersberg.

Hans Helmerson kom till sitt nya jobb på kommunledningskontoret från en tjänst på Gavlegårdarna, så kunskap om kommunens alla stadsdelar och många kontakter hade han med sig, vilket han haft nytta av.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag ser det som mitt uppdrag att hålla ihop Gävle, att tänka helhet, men också att se de olika delarna. De projekt vi har nu finns i stan. Det var viktigast att starta där, i ytterområdena finns redan ett starkt föreningsliv, säger Hans Helmerson.

Målet är att få Gävleborna, unga som gamla, att känna sig stolta och trygga i sin hemkommun. Vägen dit handlar om att inte fastna vid skrivbordet:

– Nej, jag ska inte vara någon byråkrat utan vara ute och träffa människor och organisationer. Alla projekt är dessutom en slags färskvara så jag besöker verksamheterna och visar att jag bryr mig om vad de gör och de rapporterar till mig flera gånger om året.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Hans Helmerson börjar med att träffa dem som söker pengar till nya projekt för att först av allt se att idéerna följer riktlinjerna för hur pengarna ska användas. Det som börjar med ett nja kan sedan bli ett ja:

– Det är ett ganska stort arbete att skriva en riktig projektansökan och det är ingen idé att skriva en sådan om grundidén av olika anledningar inte kan komma ifråga för att finansieras av oss.

De pengar du fördelar kommer från Gavlegårdarnas hyresgäster, får de tillbaka något i de här projekten som är på gång?

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Ja, jag skulle säga att de allra flesta projekten riktar sig till olika stadsdelar och alltså till hyresgäster hos Gavlegårdarna, säger Hans Helmerson.

Till höger finns en lista på de projekt som pågår nu och som finansieras av Gavlegårdarnas vinstpengar. De projekt som får mest är socialförvaltningen, arbetet mot hemlöshet och Gefle IF. Snittsumman för bidragen ligger mellan 400 000 och 600 000 kronor. Totalt ska 9,9 miljoner kronor ska fördelas varje år.

Annons

Som Hem & Hyra berättade igår, läs mer här, vände sig Hans Helmerson när han var ny på jobbet först till Hyresgästföreningen för att diskutera samarbeten, men då var föreningen inte intresserad.

Men nu har alltså Hyresgästföreningen bytt fot. Före sommaren kommer antagligen ett stort projekt i de olika delarna av Bomhus att starta där personal från föreningen ska leda arbetet och där finansieringen sker med det kommunala bostadsföretagets vinstpengar.

Fakta: Hit går vinstpengarna

Omvårdnadsförvaltningen, fritidsaktiviteter för dem som omfattas av LSS-beslut.
Andersbergsprojektet där Helges verksamhet, fritidsgården, språkkafé med mera ingår.
Belysning till fotbollsplanen i Andersberg.
Kulturum, föreningar och organisationer som arbetar för stadsdelen Brynäs.
Tickselbo, värdar och värdinnor.
Socialtjänstens arbete med att förebygga hemlöshet och hjälpa människor att få behålla sin lägenheter.
Studentbostadsgarantin, webbplats och aktiviteter.
IK Sätra, aktiviteter för barn i låg- och mellanstadiet.
Gefle IF fotboll, träning och integrationsaktiviteter för barn och unga.
Rapatac, för att utveckla verksamhet för högstadieungdomar på Nordost.
Lyfta, arbetar för invandrarkvinnor, bland annat mot våld i nära relationer.
Sätras rektorsområde, ökat samarbete mellan skola och fritidsaktiviteter.
Hans Helmersons lön.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Gavlegårdarnas hyror klara efter medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.