HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Protester mot bygge i Ås

Östersund Femvåningshus är alldeles för högt anser grannarna till det planerade bostadsbygget i Ås.

Kommunen har röstat igenom Krokomsbostäders plan på att bygga tre femvåningshus mellan Åsvägen och Nyhemsvägen i centrala Ås.

Men beslutet är överklagat av ett knappt 30-tal grannar till de planerade höghusen.

Läs ocksåVänersborg får snart sitt första höghus

Richard Ahlberg är en av dem som protesterar mot byggplanerna. Han både bor och driver bageri på Nyhemsvägen och skulle se höghusen rakt över vägen från sitt hus.

– Vi är inte emot att det byggs, vi förstår att det är viktigt. Men det är antalet våningar som är det vi reagerar på. Två eller tre våningar skulle jag acceptera. Men att detaljplanen är ändrad till fem våningar är att forma en helt annan struktur i Ås samhälle, säger Ahlberg till lokaltidningen Östersundsposten.

Han anser att höghusen strider mot kommunens ambition att skapa ett samhälle och centrum med ett eko- och miljötänk.

Läs ocksåNy vd för Krokomsbostäder

– I översiktsplanen ser det otroligt mysigt ut med ekotänk och fårvallning i centrum. Vill man ha det ska man nog passa sig för att bygga på höjden. Det känns mer som att man gått efter ett väldigt snävt ekonomiskt tänk. Jag tycker att det är uppenbart att man inte vågar gå hela vägen när det gäller det hållbara. Ås skulle kunna bli en förebild för andra, säger han.

Richard Ahlberg undrar vad kommunen egentligen tänker att Ås ska bli känt för och hur man vill marknadsföra samhället.

–  Jag skulle uppskatta om det flyttade in fler till Ås, och om det blev en större blandning av människor, i dag är Ås väldigt homogent, och vi behöver berikas av varandra. Men frågan är om det måste ske genom att bygga höghus. Det vore tråkigt om det som är unikt med Ås går till spillo, och jag tror att det vore klokt att lyssna till oss som faktiskt bor här innan man sätter igång och trycker upp femvåningshus, säger Richard Ahlberg.

Läs ocksåNy vd på plats för Östersundshem

Enligt Kenneth Karlsson, vd för Krokomsbostäder, ökar efterfrågan på bostäder och kötiden för att få ett boende idag tre år.

– Jag har full respekt för att folk kan ha andra åsikter, och inte gilla tanken på höghus. Men vi måste bygga lägenheter där folk har råd att bo. Och i det här området, där det redan finns en detaljplan och där mycket redan är förberett, kan vi bygga med en bra totalekonomi, säger han till Östersundsposten.

Läs också 127 lägenheter närmar sig inflyttning Timrås nya höghus redo för hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.