HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Punktrenovering får kritik

Borås Många bolag ger sina hyresgäster stort inflytande vid större renoveringar. Andra renoverar bara när en lägenhet blir tom. Ett system som nu kritiseras av Hyresgästföreningen.
Conny Bergsten bor hos Hyresbostäder i Falköping. Där fick de boende välja vilken nivå de ville ha på sin renovering. Något som både hyresgäster och Hyresgästföreningen var nöjda med.

En renovering som höjer standarden på din lägenhet ger din hyresvärd rätt att höja hyran. Men du som hyresgäst har rätt att säga nej till en renovering. Då får värden vända sig till hyresnämnden som får avgöra frågan. Men nu har flera bolag i Bohus-Älvsborg-Skaraborg börjat renovera lägenheter först när de är tomma.

Så jobbar bland annat bostadsbolaget Willhem. De kallar sin princip Willhemlyftet. Den innebär att de renoverar när en hyresgäst har flyttat ut och nästa inte hunnit in. Det sättet att renovera innebär att ingen kan motsätta sig renoveringen. Något som fått Hyresgästföreningen att reagera.

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

– Det är ett sätt att runda systemet. De behöver inget medgivande för det finns ingen motpart, säger Magnus Elsing, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Nu när många miljonprogramsområden ska renoveras kämpar Hyresgästföreningen aktivt för att ge hyresgästerna så mycket inflytande som möjligt. Magnus Elsing tycker inte Willhemlyftet ligger i linje med det.

– Framtiden är att utgå ifrån kundens, alltså hyresgästens, behov och önskemål. Det går inte att uppnå när du renoverar en lägenhet som inte är uthyrd, säger han.

Läs ocksåVattnet avstängt hos Cristian och Rebecca – omröstning fick avgöra startdatum för akuta åtgärdenFörra veckan stängde hyresvärden av vattnet hemma hos Cristian Muñoz, Rebecca Hådell och dottern Luna. Med bara några veckors varsel lyckades familjen snabbt hitta en andrahandslägenhet de kan bo i under den månad som renoveringen väntas pågå.

Ann Skörvald jobbar med Willhemlyftet på bolaget. Hon tycker att tillvägagångssättet gynnar hyresgästerna.

– Det är inte någon fördel för oss. Det är hyresgästerna som tjänar på det. De behöver inte flytta ut under en renovering. Dessutom blir ingen påtvingad en renovering de inte vill ha. Därmed blir ingen tvingad till hyreshöjningar.

Kan du inte se några nackdelar, som att hyresgästen inte får något inflytande över renoveringen?

Läs ocksåHåkan och Tinnas värd sänker hyrorna och ska betala tillbaka 774 000 kronorTinna Knapes och Håkan Janssons specialbyggda kök revs ut. Sedan chokchöjde värden hyran. Nu sänks den igen och de får pengara tillbaka.

– Visst, på sikt hoppas vi kunna involvera hyresgästerna tidigare i processen. Men vi är inte där än, säger Ann Skörvald.

En modell av motsatt karaktär är den som det kommunala bostadsbolaget Hyresbostäder i Falköping valde. När de skulle totalrenovera sina lägenheter på Wetterlinsgatan var det nästan 30 år sedan de gjorde något liknande. 

–Vi saknade erfarenheter och famlade oss fram till en början. Men med hjälp av Hyresgästföreningen kom vi i gång med samråd och hyresgästerna bildade en arbetsgrupp, säger vd Anders Johansson.

Det visade sig att hyresgästerna hade olika viljor. Vissa ville ha hög standard medan andra prioriterade låg hyra. Lösningen blev tre nivåer att välja bland, för både badrum och kök. Mini, midi eller maxi. Flest valde midi.

– Det här är vårt billigaste boende med många små lägenheter. För oss var det viktigt att alla skulle kunna bo kvar, säger Anders Johansson.

Läs också Kräver att få ta över kontraktet – trots hyresskuld på 250 000 Chockhöjd hyra stred mot lagen – nu får Håkan och Tinnas värd betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.