HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Södermalmspyroman får fängelse – mamman uppsagd

Södermalm Fyra gånger satte sonen eld på huset där han och mamman bott på Södermalm. Nu döms han till fängelse och krävs på en  halv miljon i skadestånd – och mamman har blivit uppsagd från kontraktet.
Foto: Roger Rosenlund
Brandkåren larmades i slutet av mars i år. Det var fjärde gången det brann i byggnaden. Orsakad av samma man.

Stämningen i tingsrätten liksom domarna i samma instans, och nu dessutom uppsägningen i Hyresnämnden, berättar samstämmigt en oroväckande historia för de 46 grannarna på Långholmsgatan 14 på Södermalm.

Bränderna började redan i mars för fem år sedan. En ung man tänder med några veckors mellanrum tre gånger i följd eld i bland annat återvinningskärlen för tidningar i soprummet. Han erkänner allt men brottet bedöms som skadegörelse av normalgraden. Visserligen allvarligt nog för att ge ett kortare fängelsestraff men tingsrätten dömer ändå till villkorlig dom och 3 000 kronor i böter. Samt drygt 60 000 kronor i skadestånd till Svenska Bostäder. Motiveringen:

Läs ocksåÅtgärdsföreläggande för störande ljud

– … det saknas särskild anledning att befara att NN kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslig verksamhet, står det att läsa i domen.


Det antagandet kom på skam 27 mars i år. Och den här gången kunde utgången blivit betydligt allvarligare för de boende i huset och husen bredvid. Larmet kom på eftermiddagen. Branden i vindsutrymmet var i färd att sprida sig till angränsande fastighet. Kraftig rökutveckling. Boende på de tre övre våningsplanen evakueras. Efter två timmar var branden under kontroll och efter ytterligare två avslutas släckningsarbetet.

Misstankarna föll snart på den misstänkte yngre mannen som dessutom erkände i ett tidigt polisförhör. Det erkännande tog han dock tillbaka i tingsrätten. Ja, han hade slängt en tändsticka på vinden där han ofta brukar vara för att kolla till cyklarna. Men nej, det hade varit på betonggolvet och utan risk för brand.

Läs ocksåStörs när grannen har sex - krävde vräkning


Den omständigheten sänker förtroendet för mannens scenario enligt tingsrätten. När dessutom den digitala loggen för inpasseringsbrickan visar att mannen varit på vinden en kvart innan brandlarmet, då börjar bevisningen tätna. Dessutom finns det bilder från en övervakningskamera som visar att mannen köpt tändstickor i en närliggande affär – ytterligare 45 minuter innan han gick in på vinden. Domen: skyldig till mordbrand. Påföljden: tre månader i fängelse och behandling i öppenvårdspsykiatrin.

Men ärendet slutar inte med det. Svenska Bostäder säger nu upp mamman som har stått för kontraktet. Och för mannen fortsätter det rättsliga efterspelet kring ett nytt skadestånd. Allt som allt 505 000 kronor.

Vid det första brandtillfället beslagtog och förverkade polisen ett paket tändstickor. Den andra gången en flaska kemisk bensin.

Läs ocksåÖppnade post till barnens pappa – döms i tingsrätten

Hur det kan komma sig att pyromanen ändå fick bo kvar efter de tre första brandincidenterna väljer Svenska Bostäder att inte svara på med hänvisning till sekretess kring enskilda hyresgäster.

 

Läs också Glömde kastrull på spisen - vanvård avslöjades Inte riskfritt deponera del av hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.