Annons

Rabatt ska locka Vätterhems hyresgäster till bilpool

Jönköping Användandet av bilpool är fortfarande blygsamt hos Vätterhems hyresgäster. Nu erbjuds hyresgästerna ett rabatterat medlemsskap. Förhoppningen är att de ska ändra sin inställning till bilägande och upptäcka fördelarna med att dela bil.
Att gå över från bilägande till bilpool kräver attitydförändringar.

I samarbete med Sunfleet, startade Vätterhem upp en bilpool på City, Råslätt och Strandängen för ett knappt år sedan. Inledningsvis ingick poolen i ett forskningsprojekt kring diversifierad bilpool. När projektet var över valde Vätterhem att fortsätta med bilpoolen. Idag erbjuder Vätterhem en elbil på Strandängen, en på Råslätt och ett tjugotal i centrala Jönköping. Som medlem har man även tillgång till elbilar på andra orter i Sverige.

Men trots att Vätterhem erbjudit bilpool till sina hyresgäster i nästan ett år, är intresset fortfarande svalt. Sunfleet har i dagsläget cirka 250 privatkunder i hela Jönköping. Detta att jämföra med Linköping som har drygt 1 000 privatmedlemmar. Någon statistik på i vilka områden medlemmar bor i för man inte. Richard Thil, hållbarhetsansvarig på Vätterhem, menar att det svala intresset främst problemet handlar om attityder kring ägande.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det finns fortfarande en cementerad föreställning om att man måste äga sin bil för att bli en fri och lycklig människa. Men argumenten för att äga bil baseras på känslomässiga argument snarare än på faktiska, säger Richard Thil.

Annons

Han hänvisar till statistik som visar att den svenska genomsnittsbilen står stilla i 97 procent av tiden. Han menar även att 73 procent av alla bilägare skulle spara pengar på att istället gå med i en bilpool.

För att uppmuntra flera Jönköpingsbor att våga gå med i bilpoolen erbjuder Vätterhem och Sunfleet nu en rabatt på två kostnadsfria månadsavgifter och 200 kr rabatt på din första resa. Erbjudandet gäller fram till sista april i år.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Vätterhem jobbar även på andra fronter för att förändra inställningen till bil. Ett sätt är att erbjuda nyinflyttade hyresgäster i nyproduktion en viss tids medlemsskap utan fasta kostnader.

Annons

I maj i år kommer Vätterhem att utvärdera bilpoolen och därefter fatta beslut om huruvida den ska fortsätta att erbjudas hyresgästerna.

Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.