HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Rabatt ska locka Vätterhems hyresgäster till bilpool

Jönköping Användandet av bilpool är fortfarande blygsamt hos Vätterhems hyresgäster. Nu erbjuds hyresgästerna ett rabatterat medlemsskap. Förhoppningen är att de ska ändra sin inställning till bilägande och upptäcka fördelarna med att dela bil.
Att gå över från bilägande till bilpool kräver attitydförändringar.

I samarbete med Sunfleet, startade Vätterhem upp en bilpool på City, Råslätt och Strandängen för ett knappt år sedan. Inledningsvis ingick poolen i ett forskningsprojekt kring diversifierad bilpool. När projektet var över valde Vätterhem att fortsätta med bilpoolen. Idag erbjuder Vätterhem en elbil på Strandängen, en på Råslätt och ett tjugotal i centrala Jönköping. Som medlem har man även tillgång till elbilar på andra orter i Sverige.

Men trots att Vätterhem erbjudit bilpool till sina hyresgäster i nästan ett år, är intresset fortfarande svalt. Sunfleet har i dagsläget cirka 250 privatkunder i hela Jönköping. Detta att jämföra med Linköping som har drygt 1 000 privatmedlemmar. Någon statistik på i vilka områden medlemmar bor i för man inte. Richard Thil, hållbarhetsansvarig på Vätterhem, menar att det svala intresset främst problemet handlar om attityder kring ägande.

Läs ocksåByggfusk försenade 178 kommunala hyresrätterNybyggt men fortfarande tomt. Upplands-Brohus 178 lägenheter på Målarvägen-Bagarvägen har varit färdiga i över ett år.

– Det finns fortfarande en cementerad föreställning om att man måste äga sin bil för att bli en fri och lycklig människa. Men argumenten för att äga bil baseras på känslomässiga argument snarare än på faktiska, säger Richard Thil.

Han hänvisar till statistik som visar att den svenska genomsnittsbilen står stilla i 97 procent av tiden. Han menar även att 73 procent av alla bilägare skulle spara pengar på att istället gå med i en bilpool.

För att uppmuntra flera Jönköpingsbor att våga gå med i bilpoolen erbjuder Vätterhem och Sunfleet nu en rabatt på två kostnadsfria månadsavgifter och 200 kr rabatt på din första resa. Erbjudandet gäller fram till sista april i år.

Läs ocksåSeniorboende startar lokal föreningen i Vetlanda

Vätterhem jobbar även på andra fronter för att förändra inställningen till bil. Ett sätt är att erbjuda nyinflyttade hyresgäster i nyproduktion en viss tids medlemsskap utan fasta kostnader.

I maj i år kommer Vätterhem att utvärdera bilpoolen och därefter fatta beslut om huruvida den ska fortsätta att erbjudas hyresgästerna.

Läs också Medlemstappet som en uddamålsförlust Norrlands medlemmar fick hjälp värt miljoner "Fri hyressättning på nybyggt är ett slagträ som inte påverkar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.