Annons

Radonet tvingar Anita att flytta

Mullsjö Trots olika insatser är radonhalten fortfarande för hög i flera av lägenheterna. Nu tvingas Anita Davidsson flytta – efter 29 år i samma lägenhet.
Foto: Thomas Jokiniemi
Husen i Mullsjö är slitna och några av lägenheterna har för höga halter av radon. Nu töms husen inför rivningen och Anita Davidsson flyttar till nyproducerat.

De båda hyreshusen på området Olofsdal i Mullsjö byggdes i mitten av 1950-talet, berättar Matias Benér, vd för allmännyttiga Mullsjö bostäder som äger fastigheterna.
– En stor del av byggnadsmaterialet består av blåbetong, som avger radongas.
Vid en mätning i början av 2010-talet upptäcktes att halterna i flera av de totalt 36 lägenheterna låg över gränsvärdet.
– Vi gjorde en del punktinsatser, som ny ventilering och justering av ventilation. Detta för att få in så mycket luft som möjligt och få ut gammal luft, säger Matias Benér.

Husen rivs nästa år

En ny mätning visade en betydande förbättring av luften, men i några av lägenheterna låg halten radon fortfarande över gränsvärdet. Dessutom steg energiförbrukningen kraftigt, som en konsekvens av det nya ventilationssystemet. Förra året fattades därför beslut att husen ska rivas, det ska enligt planen ske i februari nästa år. Därefter ska två hus, med totalt 28 lägenheter, byggas på platsen. Inflyttning beräknas till senast sommaren 2019.

Annons

Hyresgästerna har erbjudits lägenheter i ett nybyggt hus på Sagers väg i Mullsjö. Flytten innebär en betydande hyreshöjning, från runt 4 000 till cirka 5 300 kronor i månadshyra för en tvårummare. Anita Davidsson är sjukpensionär och flyttar till Sagers väg första november. Efter 29 år i samma tvårummare på Olofsdal flyttar hon nu till nyproducerat.
– Jag har haft en bostadsanpassad lägenhet, men det har varit gammalt och slitet. Nu blir det helt nytt och fräscht.

Att slippa radonet är såklart också skönt tycker hon.
– Vad jag har läst påverkar det mest rökare och jag har aldrig rökt i hela mitt liv.  Men visst, nu när jag vet om att det finns radon så vill jag inte bo kvar.
Ungefär hälften av hyresgästerna ska följa med till Sagers väg, enligt Matias Banér:
– Det är klart att det blir en ny hyra, samtidigt får de något annat för pengarna. Det blir en helt annan komfort.

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Friad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet" Värden övergav hyresgäster i sopkaos och smuts – nu dyker Oscar Properties upp igen Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt” Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd" Sune fick rätt mot värden - kompenseras med 34 000 kronor för radonmörkning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.