HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Dödsbo fick rätt i rätten – sonen får bo kvar

Uppsala När pappan dog ville värden vräka sonen från lägenheten där han växt upp. Men hyresnämnden har nu beslutat att 25-åringen får ta över kontraktet. Rätten att överlåta en hyresrätt till en sammanboende gäller även för ett dödsbo.

Den avlidne pappan bodde i Uppsala i en bostadsrättsförenings enda hyreslägenhet.

Så sent som månaden innan han avled begärde mannen att få överlåta hyreskontraktet på sonen. En ansökan som ogiltigförklarades av bostadsrättsföreningen när han dog.

Läs ocksåToppchefer på Balder gripna för insiderbrott

Föreningen kunde tänka sig att sälja lägenheten till den 25-årige sonen för marknadsmässigt pris, men ville inte hyra ut den till honom.

Sonen fick två veckors betänketid med alternativen köpa eller lämna tillbaka nycklarna.

Enligt bostadsrättsföreningen hade sonen möjligen varit på besök och hjälpt sin far. Men han hade inte varaktigt sammanbott med pappan på det sätt som krävs enligt hyreslagen för att man ska få rätt att ta över kontraktet efter en närstående, hävdade föreningen.

Läs ocksåBlåste folk med hyreserbjudande - åker ur sin lägenhet för gott

Dödsboet efter den avlidne mannen vände sig till hyresnämnden med stöd av en jurist från Hyresgästföreningen.

I rätten berättade 25-åringen att han växt upp i den aktuella lägenheten och fortsatt att bo där som vuxen.

Efter att föräldrarna skilt sig bodde han under en period växelvis hos mamman och pappan. Men sedan 2015 har han bara bott hos pappan på adressen där han sedan dess också varit folkbokförd.

Läs ocksåKom inte överens: HMK får avgöra hyran i Nyköping

Uppgiften ifrågasattes av bostadsrättsföreningen. En av medlemmarna som vittnade sade att han träffat på pappan flera gånger i veckan, men att han i princip aldrig sett sonen i huset medan pappan levde.

25-åringen och hans bror, som tillsammans företrädde dödsboet, förklarade det med att 25-åringen har ett jobb med oregelbundna arbetstider. Något som innebär att han kommer och går på udda tider.

Dessutom har han uppdrag inom en idrott som gör att han tillbringar mycket tid utanför hemmet, berättade bröderna.

Hyresnämnden köpte den förklaringen och beslutade att 25-åringen ska få ta över hyresrätten efter sin pappa eftersom de båda sammanbott varaktigt och delat hushåll.

Att den som hade hyreskontraktet avlidit spelar ingen roll. Bestämmelserna i hyreslagen gäller även om det är dödsboet som vill överlåta hyresrätten till någon som uppfyller kraven, fastslår hyresnämnden.

Läs också Isabella krigar mot mullvadar – hyresvärden vägrar hjälpa Hyresgäster i Göteborg slapp betala vakter i kollektivtrafiken – nu tas domen om

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.