Annons

Råttor i väggarna och mögel i badrummet – drabbad familj ersätts med tusentals kronor

Blekinge Familjen i Ronneby hörde konstiga ljud från väggar och tak. Det visade sig vara råttor som var på väg att ta över deras kök och hem. Nu tvingas värden betala tillbaka flera månadshyror.
Råtta
Foto: Foto: Anticimex
Enligt tingsrätten har poblemen med råttorna och möglet varit så allvarliga att de påverkat hyresgästens möjlighet att bo där.

Under nästan tre års tid hyrde familjen ett litet hus med fyra rum och kök i Ronneby. 70-tals huset var av en enklare modell och från början byggt som ett studentboende. Enligt familjen var huset i dåligt skick redan när de flyttade in 2018 och under de år då de bodde där drabbades bostaden först av omfattande mögelangrepp och sedan även av råttor.

Gnagmärken och spillning utgör bevis

När miljö- och byggnadsnämnden i Ronneby kommun besökte bostaden den 4 december 2020 såg de med egna ögon gnagmärken i köket och en hel del spillning från gnagare bakom en skyddsplåt i köket. De konstaterade även att friskluftsventiler saknades i bostaden och att luften upplevdes som kvav. Bakom köksskåpen fanns det då även öppningar längs med väggen som gjorde det möjligt för råttor att ta sig in i bostaden.

Enligt värden var han och hyresgästen överens om att hyran satts lågt på grund av skicket på bostaden och han förnekar att ventilationen varit bristfällig. Om det förekommit mögel i bostaden menar värden att detta berott på hyresgästerna torkat sina kläder på fel sätt eller misskött bostaden på annat vis.

Hyresgästerna får tillbaka drygt två månadshyror

Men tingsrätten i Blekinge har nu tagit ställning för hyresgästen eftersom bevisen i form av bilder och video, samt anteckningarna från miljö- och byggnadsnämnden visar på brister av ”sådan art och omfattning att det uppstått hinder och men i nyttjanderätten av villan”. Det vill säga att problemen med råttorna och möglet varit så allvarliga att de påverkat hyresgästens möjlighet att bo där. De menar dessutom att bristerna är av ett sådant slag att de ger hyresgästen rätt till hyresnedsättning och har därför beslutat att hyresvärden ska betala ut 16 500 kronor till hyresgästen (summan skulle egentligen ha varit högre men har justerats nedåt då hyresgästen flyttade ut utan att betala den sista månadshyran).

 

Fakta: Rätt till skadestånd

Enligt 12 kap 11 § första stycket 4 p samt 12 kap. 16 § JB har en hyresgäst som drabbats av skada till följd av en brist i lägenheten rätt till skadestånd av hyresvärden om denne inte visar att bristen inte beror på hans försummelse. När det gäller rätten till skadestånd har hyresgästen att visa, förutom att det funnits brister i lägenheten, att hyresgästen lidit skada och att denna skada orsakats av bristerna i hyresrätten.

I den här artikeln kan du läsa mer om vilka ersättningar du kan ha rätt till vid brister i lägenheten: Så mycket kan din hyra sänkas vid fel i lägenheten


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.