Annons

Råttor och fukt tar sig in i bostaden

Herrljunga Här samsas råttor med fukt och behovet av renoveringar är stort. Nu har hyresgästerna tröttnat.– Hyresvärden skiter i oss, säger Sven-Gunnar Ekström upprört.

I källaren sipprar vatten fram på det nedersta trappsteget. I ett av källarrummen vittrar taket sönder av fukt. Golvet i lägenheten ovanför knarrar. Mattor är slitna, fönsterkarmar vittrar sönder…

Annons
Det är upprorsstämning bland hyresgästerna i den före detta skolan i Fåglavik.
Sven-Gunnar Ekström har försökt att täppa till en öppning runt ett rör där råttorna tar sig in. Anticimex har lagt ut råttgift i lägenheten och källaren. Tillvaron är inte behaglig för de fyra familjerna som bor i huset.
– Varmvattenberedaren rymmer bara 40 liter, så vi kan inte ens duscha samtidigt, säger Sven-Gunnar Ekström och suckar djupt. De upprörs också över att hyresvärden under ett år krävde 500 kronor i hyreshöjning.
Både Hyresgästföreningen och miljökontoret har kopplats in.
Hyresgästerna är överens: det enda positiva är att i takt med bekymren ökar grannsämjan.
Stora insatser krävs i huset
På Hyresgästföreningen tycker man det är oacceptabelt att råttor tar sig in till lägenheterna på Gamla vägen i Fåglavik. – Det är mycket som behöver göras för att hyresgästerna ska få en hygglig standard, säger Anna Rosqvist, jurist på Hyresgästföreningen i regionen.
Hon avvisar helt tanken på några hyreshöjningar så som läget ser ut nu.
Händer inget med de utlovade renoveringarna blir nästa steg att begära ett åtgärdsföreläggande.
”Jag har ringt Anticimex”
– Man kan inte hindra att råttor och möss kommer in i en gammal byggnad när det ligger nära naturen, säger Arne Mjörnestrand, fastighetsägare till Gamla vägen 17 i Fåglavik.Mjörnestrand tycker att hyres-gästernas påhopp är orättvisa eftersom problemen fanns även under den förre fastighetsägarens tid.
– Nu kräver hyresgästerna att allt ska göras på en gång. Skadorna är faktiskt gamla och jag har kopplat in Anticimex och beställt några reparationer.

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Möglet har tagit greppet om deras hem Så undviker du mögel – fyra riskplatser i lägenheten: ”Måste städa bort” La sin avföring i glasslådor – lät möglet ta över hela badrummet Mikaela tvingades leva i mögel i månader utan att värden agerade: "Gigantiskt problem" Dolde mögelskadad lägenhet för hyresvärden – tvingas flytta: ”Som en bastu”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.