Annons

Råttor och svartmögel i Lysekilshus

Lysekil Hyresgästerna på Landsvägsgatan 1-7 har tröttnat. Källaren stinker av fukt. I vrårna ligger kattbajs och döda råttor. I mangelrummet kryper möglet längs väggarna. SE FILMEN!
Foto: Kajsa Wedberg
, , , ,

Fastigheten ligger på Landsvägsgatan, en del av infartsvägen till Lysekil. De 35 lägenheterna har utsikt över Södra Hamnen. I bottenplan finns en kinarestaurang och ett konditori. Men hyresgästerna som bor i huset är allt annat än nöjda. En av dem är Therese Gennestad som hyr en av lägenheterna tillsammans med sin man Christoffer och deras nio månaders son Levi. 

– Skötseln av huset är under all kritik. Och trots att vi framfört det massor av gånger till värden så händer ingenting. Därför tar vi nu hjälp av både Hyresgästföreningen och kommunens miljö- och hälsoavdelning, säger Therese, som sedan några veckor är Hyresgästföreningens husombud i fastigheten. 

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Lukten som slår emot oss när vi går ner i källaren är kväljande. Det luktar fukt, mögel och ja, faktiskt, död.

– Den lukten kommer nog från den här råttan som legat här i flera veckor, säger Therese och lyser med ficklampan på en decimeterlång råtta som ligger på botten av ett betongfundament i cykelrummet. 

I ett annat utrymme ligger mängder av kattavföring och i den ena tvättstugans torkrum har taket fuktskadats så illa att själva taket rasat in.

Läs ocksåNinni plågades av råttor i över ett år – nu sprider sig problemen till nya orter

I den andra tvättstugans mangelrum kryper svartmögel fram från utrymmet mellan de putsade väggarna och plastmattan på golvet. Dessutom har en av väggarna i själva tvättrummet täckts av en vit tunn plastvägg. Enligt Therese sattes den väggen upp för att dölja det mögel som växte på väggen som satt där tidigare. 

– Jag skulle aldrig våga ta med mig vår lille son hit ner, säger Therese. 

Huset, som är byggt 1948, ägs och förvaltas sedan tio år tillbaka av Lars Lindqvist på Lindqvists fastigheter i Lysekil. Han är förvånad över hyresgästernas missnöje.

Annons
Läs ocksåGrannarna slog larm om stanken – UV-ljus avslöjade kattkisset

– Det här har vi inte hört ett ljud om, säger han. 

Det luktar väldigt illa i husets källare. Vad ska ni göra åt det?

– Alla hus som ligger så här lågt och nära vattenlinjen i Lysekil har problem med vatten och fukt. Därför har vi pumpar samt en fläkt installerad. Vi har även funderat på att stänga av halva källaren, den västra delen, och endast använda en av tvättstugorna. Det behövs ju egentligen inte två. 

Fukten har blött igenom taket i ett av torkrummen så att det är hål rakt igenom. Hur ser du på det?

– Det rummet kan vi också stänga. Det vore bättre och mer energisnålt att sätta in en torktumlare. 

I den ena tvättstugan har du låtit sätta upp en plastvägg utanför den befintliga väggen. Varför?

– Bakom den väggen är det en obehandlad sprängd bergvägg. Den förra fastighetsägaren hade satt upp en trävägg utanpå den. Men eftersom den blev fuktangripen tog vi ner den och satte upp plastväggen istället. 

Annons

När det gäller den stinkande döda råttan säger Lindqvist att han hör talas om den först nu och att den ska avlägsnas så fort som möjligt. Kattavföringen har han dock svårare att göra något åt. 

– Flera hyresgäster har katt. Det är väl de som skitar ner i källaren. 

Så vad vill du säga till dina hyresgäster på Landsvägsgatan?

– Självklart ska vi fixa detta. Jag har just skrivit ett brev till dem där vi talar om hur vi ser på saken, säger Lindqvist.

Läs också Här gnager råttorna sönder hyresgästernas bilar: ”Tänk om bromsarna slutar fungera” Så undviker du mögel – fyra riskplatser i lägenheten: ”Måste städa bort” La sin avföring i glasslådor – lät möglet ta över hela badrummet
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.