HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Råttrekord i Sverige

Stockholm Problem med råttor i bostadsområden och stadskärnor har aldrig varit så stora som nu. Det visar siffror över antalet saneringar som Anticimex genomfört det första kvartalet 2015.

Problem med råttor i stadskärnor och i bostadsområden har det skrivits spaltmeter om genom åren. Men enligt Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex, har antalet ökat och nått rekordnivåer första kvartalet 2015.

– Det är all time high. Vi har aldrig haft så många saneringar av råttor ett kvartal sedan vi började föra statistik 2006, säger han.

Läs ocksåRåttorna härjar på höghusets balkonger – åt upp Billys lunchpaj på sjätte våningenHyresgästen Billy Neubauer har fått nog av råttor

Han tror att förklaringen till ökningen i år är den milda vintern och hösten som leder till att svaga individer överlever och inte fryser ihjäl eller har svårt att hitta mat. Utöver det är den grundläggande orsaken till råttorna att det finns mer mat i form av sopor som slängs fel, återvinningskärl som inte tvättats ut tillräckligt och överfulla soptunnor och återvinningsstationer som leder till att folk ställer påsar på marken.

I siffror har antalet saneringar av råttor i Sverige ökat från 14 000 stycken för helåret 2006 till 37 000 stycken saneringar under 2014, enligt siffror från Anticimex, som enligt bolaget har cirka 80 procent av den svenska skadedjursbekämpningsmarknaden.

Annons

Även Stockholm har slagit råttrekord första kvartalet 2015, antalet utryckningar för att få bukt med råttproblem var 2 600 i Stockholms län. Tidigare rekordet var 2 200 utryckningar år 2012.

Läs ocksåRåttinvasion drabbar hyresgäster i Kiruna - "Det värsta hittills i min karriär"

På årsbasis har antalet råttor i Stockholm ökat precis som i övriga landet. År 2006 gjorde Anticimex 4 290 saneringar för att få bort råttor, en siffra som ökat till 9 130 under 2014. Flest råttor var det dock 2012 då 10 076 saneringar utfördes av Anticimex.

Om antalet råttor kommer att slå rekord på årsbasis i Stockholm är för tidigt att säga. Men Håkan Kjellberg noterar att det under första kvartalet 2012 och för helåret 2012 var högst antal råttsaneringar i Stockholms län, sedan bolaget började mäta 2006.  Under 2015 slogs 2012 års kvartalsrekord med råge.

Annons

Hem & Hyra har tidigare om skrivit om rekordråttan som blev en världsnyhet.

Läs ocksåEllinor väcktes av att råtta sprang på täcket – evakuerad hela sommaren utan sin hund
Läs också Råttorna sprang i Ellinors säng – nu tvingas hon bo på lägenhetshotell Skellefteå invaderas under byggboom: "Råttorna springer över fötterna"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.