Regeringen vill skrota försäkring vid nybygge
Byggfelsförsäkringen är namnet på en obligatorisk försäkring som tecknas före spaden satts i marken vid bygget av ett bostadshus. Försäkringen löper i tio år och träder i kraft om brister som uppkommit i samband med bygget uppdagas.
För ett flerbostadshus kostar byggfelsförsäkringen cirka 6 000 kronor per lägenhet. En kostnad som inte har avsedd effekt och därför inte längre känns motiverad, skriver regeringen i en lagrdsremiss.
– Ofta tar det för lång tid för försäkringen att falla ut och det är många fel som inte täcks av den, säger bostadsminister Stefan Attefall (KD).
Olikt de flesta andra försäkringsärenden är det den som drabbas av skadan som måste bevisa att skadan omfattas av byggfelsförsäkringen. Många gånger täcks inte heller skadorna av försäkringen – till exempel om de hade kunnat upptäckas vid en slutbesiktning.
Inte heller täcker den kostnader för skadeutredningar eller tvister med entreprenören, resonerar regeringen, som därför vill att lagen om byggfelsförsäkring tas bort den 1 juni.
– Sammantaget känns det inte längre motiverat från statens sida att tvinga alla som bygger ett hus att teckna en många gånger kostsam försäkring, säger Stefan Attefall.
Även från Hyresgästföreningens sida ser man positivt på beskedet att försäkringen ska plockas bort.
– Vi har delat den kritik som under många år funnits mot den obligatoriska försäkringen och tycker det är bra att den slopas, säger förhandlingschef Pär Svanberg.
Regeringen ger parallellt Boverket i uppdrag att se över behovet av en expertgrupp för byggskador, som ska kunna förmedla kunskaper till byggbranschen för att undvika framtida skador.
Här kan du läsa lagrådsremissen.