Annons

Regionfullmäktige med valupptakt i Uddevalla

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg "Skatteorättvisan för hyresgäster är den viktigaste valfrågan". Det säger Lennart Derehag, ordförande för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg. I morgon blir det regionfullmäktige med valupptakt i Uddevalla.
Lennart Derehag, regionordförande för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg
Foto: Kajsa Wedberg

– Äntligen kan vi träffas live igen. Vi brukar bli mellan 80 och 90 personer på våra fullmäktigemöten, säger Lennart Derehag, ordförande för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg sedan nio år tillbaka.

Det har gått två år sedan sist. Pandemin gjorde att mötet ställdes in helt våren 2020 och att det hölls digitalt i fjol. Men i morgon är det dags för fysiskt möte på konferensanläggningen Bohusgården i Uddevalla.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Varför är ni där och inte på regionens egen kursgård Solgården utanför Vänersborg? 

– För att vi tror att det fortfarande finns de som är oroliga för att samlas många personer i begränsade lokaler. Just vid regionfullmäktige kommer det så många människor att det blir trångt i vår samlingslokal på Solgården. Därför väljer vi att hålla mötet på Bohusgården där vi får tillgång till större ytor, säger Lennart Derehag.

Inte en enda motion, alltså förslag till beslut, har kommit in till årets regionfullmäktige. Något som Lennart Derehag beklagar. För tre år sedan uppmanade han medlemmarna att skriva motioner. Något som dessutom efterföljdes av en utbildning i just motionsskrivande.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen säljer kollot Solgården: "Fantastiskt om nån drev det vidare i samma anda"Hyresgästföreningen säljer Solgården som använts för kollo för barn i utsatta områden. "Det vore fantastiskt om någon drev det vidare i samma anda", säger regionchef Peter Laang.

– Tyvärr gav inte den satsningen något signifikant resultat. Det är synd, för motioner behövs och de är inte svåra att skriva. Glädjande nog brukar det komma in en hel del motioner till den nationella förbundsstämman, säger Lennart Derehag.

Helena Karlsson från Skövde föreslås bli ledamot i Hyresgästföreningens styrelse i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.
Helena Karlsson från Skövde föreslås bli ledamot i Hyresgästföreningens styrelse i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.

På fullmäktige väljs ledamöter och ersättare till regionstyrelsen. En som föreslås bli ledamot är Helena Karlsson ifrån Skövde. Efter ett par år som ersättare föreslår nu valberedningen att hon blir en av de ordinarie ledamöterna i två år framåt.

– Jag har suttit som ledamot i regionstyrelsen tidigare. Men när jag, för ett par år sedan, bytte jobb funkade det inte riktig med tiderna. Så jag blev ersättare istället. Nu funkar det på nytt, säger Helena Karlsson.

Läs ocksåLägger ner kollo för utsatta barn: "Inte ekonomiskt försvarbart att driva Solgården"Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg avvecklar sin verksamhet på Solgården. "Inte ekonomiskt försvarbart", säger regionordförande Agnetha Andersson.

Hennes engagemang i Hyresgästföreningen började för sju år sedan. Hon är husombud i sitt område i Skövde och sedan tre år tillbaka ordförande föreningen Skaraborg.

– För mig är de viktigaste frågorna att människor ska känna sig trygga i sina bostadsområden och att man ska kunna bo till en rimlig kostnad. Det är inte okej att chockhöja hyran efter en renovering. Då får vi det som vi kallar för renovräkning. Att folk tvingas flytta från sina hem för att de inte har råd att bo kvar, säger Helena Karlsson.

Annons

Gästtalare på mötet är Hyresgästföreningens valledare Ola Palmgren. Han kommer att tala om hyresgästernas rätt till trygghet, hållbara renoveringar, finansiering av nybyggnation och rättvisa skatter mellan ägt och hyrt boende.

Det där sista tycker Lennart Derehag är en av valets viktigaste frågorna.

– Den som äger sitt boende kan dra av för räntekostnader och använda sig av rotavdrag vid renoveringar och tillbyggen. Det kan inte fastighetsägare som har hyreshus göra. En hyresvärd kan inte ens fondera pengar till framtida renoveringar utan att behöva skatta på pengarna. Det är en orättvisa som drabbar hyresgästerna, säger han.

Fakta: Regionstyrelsen BohusÄlvsborg-Skaraborg

Valberedningens förslag:

 • Helena Karlsson, ledamot, nyval 2 år, Skövde
 • Jan Ove Berntsson, ledamot, omval 2 år, Trollhättan
 • Marie Linnarsson, ledamot, omval 2 år, Vänersborg
 • Kristoffer Qvist, ledamot, omval 2 år, Hjo
 • Britt Tegneryd, ersättare, nyval 1 år, Skövde
 • Pernilla Kopp, ersättare, nyval 1 år, Borås

Ledamöter med ett år kvar på sina uppdrag:

 • Lennart Derehag, ordförande, Trollhättan
 • Annika Larson Lindlöf, Vänersborg
 • Fredrik Marcusson, Mariestad
 • Claes Wittnäs, Borås
 • Diana Rörström, Åmål
Läs också Bäst i hela landet – medlemmarna ökar i rekordfart Agnetha Andersson ny regionordförande efter votering – "Tack för förtroendet" Tre om ordförandeposten för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.