Regissör blir av med hyreskontrakt
Kvinnan har haft kontraktet till lägenheten, en tvårummare på Gärdet i Stockholm, i snart tio år. Enligt hyresvärden har hon dock aldrig haft sin bostad där och värden misstänker att lägenheten hyrts ut i andra hand. Andra personer har genom åren varit folkbokförda där. Dumheter och rappakalja, enligt regissören och barnboksförfattaren.
I hyresnämnden sa hon att hon bor i lägenheten där hon är folkbokförd. Hennes son från ett tidigare förhållande bor också mestadels där. Sonen från det nuvarande förhållandet bor där ibland. Hon äger också en bostadsrätt tillsammans med sin man några kvarter därifrån.
Hyresnämnden ansåg att bostadsrätten var hyresgästens permanenta bostad. Att hon ska kunna bo i hyrestvåan ibland med sin son från det tidigare förhållandet anses inte vara ett tillräckligt starkt skäl att hon ska få behålla kontraktet.
Beslutet överklagades till hovrätten. Som ny bevisning tillade regissören att hon och maken ansökt om skilsmässa och att bostadsrätten skulle säljas.
– Jag ville inte berätta om skilsmässan eftersom det kändes privat och jag trodde att jag hade tillräckliga skäl ändå, säger hon.
Hovrätten anser att skilsmässoansökan har lägre bevisvärde eftersom den lämnats in först efter hyresnämndens beslut. Hyresnämndens beslut står fast och regissören är skyldig att flytta genast.
I dagsläget är hon folkbokförd i bostadsrätten som enligt henne ska säljas.
– Just nu letar jag bostad. Förmodligen har jag hittat ett andrahandsboende.
Regissören, som även är jurist, förbereder en ansökan om att Högsta domstolen ska ta upp fallet.
– Jag skulle bli förvånad om det ges prövningstillstånd till Högsta domstolen. Det här är inte ett principiellt mål, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.