Annons

”Reglerna är helt meningslösa”

Landskrona ​Allt fler bostadsbolag inför regler för hur många som får bo i deras lägenheter. Men behöver man följa reglerna? Nej, säger Hyresgästföreningens juristchef Stefan Bolin.

Allt fler bostadsbolag inför regler för hur många som får bo i deras lägenheter. Men behöver man följa reglerna? Nej, säger Hyresgästföreningens juristchef Stefan Bolin.

Tvättstugor och våtutrymmen blir överbelastade och grannarna störda. Det är de vanligaste argumenten från fastighetsägarna som inför begränsningar för hur många som får bo i deras lägenheter. Men Hyresgästföreningens juristchef menar att sådana regler är helt meningslösa.

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar
– Det följer av hyreslagen att man inte kan bo så många att det orsakar onormalt slitage. Men en lägenhet kan ju misskötas om det så bara bor två personer i den och vara hur fin som helst om där bor tio. Det handlar inte om hur många där bor.
 
Stefan Bolin menar att reglerna skulle aldrig hålla för en juridisk prövning.
– Skulle det vara så att där bor många och att slitaget är onormalt stort så visst, men annars finns det inte en chans.
 
Stefan Bolin tycker att bostadsbolagen borde koncentrera sig på att lösa själva problemet – att det inte finns tillräckligt med stora lägenheter istället.
– Sådana här regler ger bara konstiga signaler till Sverigedemokraterna, för de är ju riktade mot invandrarfamiljer. De får väl bygga nytt, slå ut väggar, vad vet jag. Så gör man ju om man har ett problem – man sätter sig ner och försöker hitta en lösning. Är man en familj med åtta barn så lär man inte få ett kontrakt hos någon privat hyresvärd. Vart är det tänkt att de ska bo?

Annons
Läs också Efter Hem & Hyras publicering – hyresvärden Einar Mattsson ändrar policy Psykologerna om ofrivilligt hemmaboende: “Uppgjort för konflikter” Casper, 25, en av 100 000-tals vuxna "barn" som tvingas bo hemma Tröstlös väntan på större lägenhet för fyrabarnsfamiljen Därför hamnar problemområdets nota på hyran: ”Nu gäller det att se upp”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.