Annons

Rekordlång kötid till attraktiva hyresradhus –”blir bara lediga när någon dör”

Södertälje Den som har tur kan få en utlottad lägenhet hos Telge Bostäder med bara en dags kötid. Men de som vill ha ett av de eftertraktade hyresradhusen på Genetafältet får vänta rekordlänge – i snitt 22 år. ”De blir i princip bara lediga när någon dör”, säger Lena Hansson, uthyrningschef på Telge Bostäder.
Foto: Kenneth Samuelsson
Ett hyresradhus, med gräsmatta och garage på Genetafältet, så ser drömmen ut för många i Södertäljes bostadskö.

Statistiken är ingen rolig läsning för den som vill ha ett hyresradhus på Genetafältet i Södertälje. År 2011 krävdes en genomsnittlig kötid på 13 år för att få ett av de attraktiva hyresradhusen. Men 2021 hade kötiden ökat till 22 år i snitt, längst kötid sedan 2011.

Lena Hansson, uthyrningschef på Telge Bostäder, förklarar varför de 298 hyresradhusen på bland annat Tennis- och Löparvägen är så populära.

– Det är radhus i markplan i ett lugnt område med normala hyresnivåer och så har radhusen en uteplats. Radhusen är toppen av bostadskarriären, det är där man vill bo, säger hon.

Blir lediga när någon dör

Statistiken talar sitt tydliga språk. Förra året lämnades sex radhus, eller två procent till dem som står i bostadskön.

– Folk flyttar inte, det blir bara ledigt när någon dör. Vissa tycker också att hyresradhusen är deras och har byggt altaner utan lov sedan fått rivas, säger hon.
I genomsnitt krävdes en kötid på 8,4 år för att få en lägenhet hos Telge Bostäder eller Telge Hovsjö under 2021.

Men kötiden varierar stort och avgörs var du vill bo, alltifrån från hyresradhusen som kräver att du stått i kö i snitt 22 år till Hovsjö, Hölö och Mölnbo där det räckte med en kötid på i snitt fem år för att få en lägenhet.

– Hovsjö är inte jättepopulärt och att kötiden är kortare i Hölö och Mölnbo kan bero på att kommunikationer eller infrastruktur är sämre där, säger hon.

Få lägenhet med en dags kötid

Men det finns också dem som kan få en lägenhet efter bara några dagar i bostadskön med lite tur. Varje månad lottar bostadsbolagen ut 12 lägenheter i beståndet ut till de i bostadskön, oavsett hur länge personen har stått i kön.

– Du kan ha ställt dig i kön i går och få en lägenhet, säger Lena Hansson.

Hem & Hyra har frågat några andra bostadsbolag om vilka områden som är populära och kräver längst kötid. Vissa bolag har inte svarat och i andra fall är det ungefär lika lång kötid i alla områden. Men flera talespersoner på bolagen berättar att vissa områden är mer populära än andra.

Ett exempel är Botkyrkabyggen där kötiden för en lägenhet i Tumba är dubbelt så lång kötid jämfört med Storvreten och Tuna. I Tumba krävdes i snitt en kötid på 11,5 år under 2021, jämfört med Storvretens 5,5 år och Tunas 5,8 år. I Alby och Fittja krävdes en kötid på 6,2 år.

Därför vill flest bo i Tumba

Charlotta Lundström, bolagets pressansvarige förklarar Tumbas popularitet med att lägenheterna är centralt belägna med närhet till bland annat tåg, bussar, butiker och kommunal service.

– De är attraktiva ur många aspekter och många bor kvar där länge vilket gör att det inte blir lediga lägenheter så ofta, säger hon.

Hos Nynäshamnsbostäder svarar man att de mest populära områdena är radhusen i Stora Vika och höghusen på Heimdalsvägen.

På Förvaltaren är kötiden ganska jämn till de olika områdena, men populärt är centrala Sundbyberg. Det som sticker ut lite under 2021 är att det krävdes absolut längts snittpoäng för att få en trerummare i Storskogen.

I Nykvarn är kötiden längst till lägenheter på Åshöjdsvägen, Stenkullevägen och Dahlbergsväg.

Väsbyhem svarar att det är lång kö till alla områden men att stationsområdet och nära centrum alltid är populärt.

Längst kötid i Rosersberg

Sigtuna Bostadsförmedling förmedlar lägenheter i regionen och där är kötiden längst till det äldre beståndet i Sigtuna, förutom nyproduktion. Ett annat område som är populärt är Rosersberg, som kräver längst snittkötid 16, 1 år under 2021 att jämföra med snittkötiden i Sigtuna som var 10,1 år.

Hos Micasa är Roslagsgatan, Sandhamnsgatan, Hornsgatan samt Frejgatan de populäraste adresserna, även om hela innerstaden är populärt.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.