HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Rekordmånga lokala hyresgästföreningar läggs ner

Skåne På ett år har 22 lokala hyresgästföreningar lagts ner i Region norra Skåne. Och fler lär det bli när årsmötena drar igång i vår. Enligt Hyresgästföreningens Petra Lundh är läget så akut att om inget händer kommer det inte att finnas en förtroendemannakår om fem år.
Foto: Linnea Karlsson
Hyresgästföreningens Petra Lundh ser en stor utmaning i att få fler aktiva inom föreningen.

Hem & Hyra har under många år skrivit om Hyresgästföreningens problem med att få nya aktiva medlemmar. (Läs mer om det här och här.) Recepten är samma nu som då; att bli bättre på att fråga människor om de vill engagera sig och öppna upp för olika arbetsformer. Trots det går det trögt. Petra Lundh är enhetschef vid Hyresgästföreningen region norra Skåne och beskriver läget som akut inte bara i hennes region utan i hela landet.

‒ Om vi fortsätter att tappa förtroendemannakåren i den takt som sker nu och inte gör något då har vi inga förtroendevalda kvar om fem år.

Läs också35 000 hyresgäster i utsatta områden – men få gräsrötter

Hon använder den dramatiska bilden medvetet för att belysa allvaret och behovet av handling. Trots det är hon inte orolig för föreningens framtid.

‒ Vi kommer att finnas kvar som förening om fem år. Det är jag inte orolig för men vi måste agera nu. Problemet är att många förtroendevalda varit aktiva väldigt länge. Vissa i upp till 30 – 40 år. De orkar inte längre och slutar. Vi märker att det är lättare att få folk att engagera sig i aktivitetsgrupper och som husombud. Det traditionella styrelsearbetet är inte lika intressant.

Är det dags att göra Hyresgästföreningen till ett försäkringsbolag?
‒ Nej, det är det inte. Hyresgästföreningen står för inflytande i boendet och då krävs det ett demokratiskt engagemang. Vi ska inte bli ett försäkringsbolag.

Läs ocksåMarija vill satsa i Växjö

Varför ska människor vara aktiva i Hyresgästföreningen?
‒ För att få ett bättre boende och känna att de har stöd av oss. Idag är många hyresgäster utelämnade till osäkra boendevillkor. Då kan det vara rätt skönt att ha Hyresgästföreningens i ryggen. Då blir man starkare. Dessutom säger många förtroendevalda att det har väldigt roligt.

 

Fakta: Så många lokala hyresgästföreningar har lagts ned

2017 hade Hyresgästföreningen region norra Skåne 625 förtroendevalda och aktiva samt 79 lokala hyresgästföreningar. 2016 var siffran 690 stycken förtroendevalda och aktiva samt 101 lokala hyresgästföreningar. På följande orter har lokala hyresgästföreningar i region norra Skåne lagts ned: Åstorp, Bjuv, Kristianstad, Örkelljunga, Landskrona, Helsingborg, Höganäs och Falkenberg. Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Extremt tryck på resor i Göteborgs förorter Svag lokal närvaro i Kronoberg Här ger tipsrundan ett mervärde

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.