Annons

Renovering för miljarder – du betalar

Nyheter En miljon bostäder. Var fjärde svensk bor i dag i ett hus som byggdes under miljonprogrammet. Hem & Hyras granskning visar att det kommer att kosta 47 miljarder kronor att rusta upp miljonprogrammet för de 50 största bostadsbolagen i Sabo, de allmännyttiga bostadsföretagens organisation.Och det är du, hyresgästen, som riskerar att stå för notan. ​
– För våra hyresgäster kommer det att betyda 25 till 30 procentiga hyreshöjningar, säger Ulf Dohnhammar, vd för Upplands Väsbys kommunala bostadsbolag, Väsbyhem.
För en hyresgäst i en trea på 75 kvadrat betyder det en hyreshöjning på drygt 2 000 kronor i månaden. Hälften av Väsbyhems 8 000 lägenheter hör till miljonprogrammet. De kommande 20 åren ska samtliga rustas upp för 500 000 kronor per lägenhet. Totalkostnaden beräknas till två miljarder, enligt Ulf Dohnhammar.
 
Stammar, elledningar och ventilation, allt måste bytas ut i husen från 1965-75. Och situationen är akut. Avloppsledningar håller i högst 30 till 50 år, enligt statliga Boverket. De första miljonprogramshusen byggdes för 42 år sedan. Om åtta år är det för sent.
Lägg till nya kök, badrum och fönster och du har ett underhållsberg högre än ett sjuvåningshus i Rosengård.
Drygt hälften av de 50 bostadsbolagen måste lägga ner miljarder de kommande tio åren. Störst är behoven i Stockholmsområdet, men även bolag i mindre städer som Borlänge och Halmstad står inför stora utmaningar. Snittkostnaden bland bolagen ligger på 940 miljoner kronor.
Miljonprogrammet byggdes med statliga bidrag. Från flera håll ställs nu krav på att staten återigen bör ta ett ekonomiskt ansvar för fastigheterna, något som avfärdats av regeringen. Att underhålla husen är fastighetsägarens ansvar, enligt ansvarig minister Mats Odell.
 
Barbro Engman är ordförande i Hyresgästföreningen. Hon tycker att det är skamligt av bostadsbolagen att finansiera renoveringarna med höjda hyror. De borde ha avsatt pengar för renoveringarna, anser Barbro Engman. I stället har hyran som hyresgästerna betalt genom åren betalats ut till kommunerna i form av vinst, förklarar hon. 
– Det är sjukt. Kommunerna ställer höga avkastningskrav på bolagen samtidigt som de ser att fastigheterna förfaller. Så gör inte en seriös fastighetsägare, säger Barbro Engman och förklarar att Hyresgästföreningen kommer att ta strid mot hyreshöjningarna.
 

Annons
Annons
Fakta: Barnfamilj i hyresrätt – nästa års vinnare

Så gjorde vi beräkningarna:Siffrorna bygger på uppgifter från bolagen om renoveringsbehoven de kommande tio åren. I de fall bolagen inte har kunnat göra en uppskattning – de är markerade med en asterisk – har vi med hjälp av siffror från Sabo beräknat kostnaderna. Enligt Sabo kostar det 5 000 kronor per kvadratmeter att renovera miljonprogrammet.

Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Anonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri" Fem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolag "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Här ska bil och cykel ingå i hyran Läxhjälpen ger extra push att klara skolan − stöttas av flera bostadsbolag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.