Annons

Retroaktiv hyreshöjning i Kungsbacka

Kungsbacka De flesta av Ekstas drygt 2 600 hyresgäster får en extra saftig hyresavi i slutet av den här månaden. Detta sedan hyran nu höjs retroaktivt från årsskiftet.

Efter förhandling med Hyresgästföreningen höjer den kommunala Kungsbackavärden Eksta Bostads nu hyrorna med i genomsnitt 1,9 procent. Det motsvarar 95 kronor extra i månaden för en lägenhet som tidigare har haft en månadshyra på 5 000 kronor.

Hyreshöjningen gäller retroaktivt från och med 1 januari i år. Det innebär att de hushåll som berörs betalar dubbel höjning på februari månads avi.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Höjningen varierar mellan olika fastigheter beroende på tidigare hyresnivå samt olika kvalitetsfaktorer som standard, skötsel och läge. För en del hushåll höjs hyran till exempel med 3 procent. Andra klarar sig undan med oförändrad hyra, medan de flesta hamnar någonstans mitt emellan.

Annons

Redan i dag har Eksta Bostads en av de högsta snitthyrorna bland Västsveriges kommunala värdar, till stor del eftersom man äger många nya hus. Kungsbackabolaget hör också till dem som höjt hyrorna mest den senaste tioårsperioden.

Senast Eksta höjde hyrorna var 1 januari förra året, då de ökade med i genomsnitt drygt 2,2 procent. Inför årets hyresförhandlingar hade bolaget begärt att få höja hyrorna med närmare 3,6 procent.

Läs ocksåHöjda hyror hos Eksta i Kungsbacka
Annons

Så här ser läget ut för övriga kommunala värdar i Halland:

  • HFAB i Halmstad höjer hyran med 1,55 procent.
  • Laholmshem i Lahom höjer hyran med 1,65  procent.
  • Hyltebostäder i Hylte höjer hyran med 1,58 procent.
  • I Varberg förhandlar ännu Varbergs Bostad, som yrkat på 3,25 procent.
  • I Falkenberg strandade nyligen förhandlingarna mellan Fabo och Hyresgästföreningen.

Läs också Lennart bor med gott samvete – hans värd ligger före i klimatracet Viola och Anitha har bott ett halvt sekel på samma adress Krav på höjda hyror i Kungsbacka Anna surrar med grannarna
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.