HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Risk för höjda hyror i Gårdsten

Göteborg Drygt 2 700 hyresgäster i Gårdsten kan tvingas anpassa sin budget till en högre hyra i år. Gårdstensbostäder inleder nu förhandlingar med Hyresgästföreningen.

Gårdstensbostäder är sist ut bland Göteborgs kommunala bostadsbolag att presentera krav på hyreshöjningar för 2013. Bolaget yrkar på att få höja hyran med drygt 3,5 procent från och med 1 januari i år.

Orsaken uppges vara ökade kostnader för underhåll och reparationer. En hyreshöjning med 3,5 procent motsvarar ytterligare 175 kronor i månaden för en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor.

Läs ocksåNya omfattande hyreskravet för 75 000 lägenheter i Göteborg – var fjärde göteborgare berörsVar fjärde göteborgare bor i någon av Framtidens 75 000 lägenheter.

Därmed ligger hyror för sammanlagt 47 000 hyresgäster hos tre allmännyttiga hyresvärdar i Göteborg på förhandlingsbordet. Göteborgs stads bostadsaktiebolag, Bostadsbolaget, nådde nyligen en uppgörelse med Hyresgästföreningen om en genomsnittlig hyreshöjning på drygt 1,8 procent för sina närmare 23 000 hyresgäster.

Gårdstensbostäder höjde senast hyrorna 1 mars förra året, med 2,7 procent. Inför förhandlingarna hade bolaget yrkat på mer än i år, 3,8 procent.

Annons

Hyresgästföreningen motsätter sig kravet på en ny hyreshöjning, och vill i första hand veta hur fjolårets höjning har använts. Man menar också att bolaget har en god ekonomi i ett gynnsamt ränteläge med låg inflation, samtidigt som många hyresgäster redan i dag tvingas brottas med sin hushållsbudget.

Läs ocksåTvå nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de

Gårdstensbostäder är den kommunala hyresvärd i Göteborgsregionen som höjt hyran mest under den senaste tioårsperioden, enligt Hem & Hyras granskning. Ändå har bolaget fortfarande den lägsta snitthyran per kvadratmeter och år.

Läs mer om hyreskrav från andra kommunala bostadsbolag i Västra Götaland här.

Annons

Här listas hittills färdiga uppgörelser om 2013 års hyror i länet.

Läs ocksåPolischefen blir ny bostads-vd: ”Här finns en möjlighet att förebygga”
Läs också Kommunalt bolag hotade att vräka barn efter mammans död Ser Gårdsten som framtidens modell: "Förbluffad över att inte fler vågar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.