Annons

Rita stoppade stöldliga hos 90-årig granne

Stockholm ​Ett rådigt ingripande från Rita Lundin, ordförande i lokala Hyresgästföreningen, räddade hennes granne från att bli bestulen.  Hon får beröm av polisen. Och nu sitter tjuvarna bakom lås och bom.

​Tidningen Metro skriver i dag om en liga med falska poliser som besökt äldre kvinnor för att stjäla pengar och smycken. De har kartlagt sina offer och bara i helgen fick polisen in sju anmälningar från Söderort.

Ligan kunde gripas efter en anmälan av Rita Lundin, som är ordförande i lokala Hyresgästföreningen. Hon reagerade redan när en okänd bil stannade utanför huset i söndags. När hon sedan hörde att två män gick in till hennes närmaste granne gick hon ut i trappen, med soppåsen i handen som alibi.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag hörde hur de sa att de var från polisen och att hennes konton hade tömts. Vi har så tunna dörrar här, men jag tänkte att så där gör inte riktiga poliser. Samtalet blev allt hätskare och då ringde jag på, berättar Rita.

Hon fick ringa på flera gånger. Samtalet tystnade och då knackade hon i stället på dörren, sin vanliga knackning som grannen kände igen. När hon öppnade hade förövarna tagit sig ut bakvägen.

– Då ringde vi polisen. De hade max tre minuters försprång och efter en halvtimme kom två riktiga poliser, säger Rita Lundin och berättar att senare på kvällen ringde en polistjej och tackade för hjälpen och sa ”nu har vi dom”.

Läs ocksåNytt rekordår – så skyddar du dig mot förrådsinbrott: "Ha inte farmors guld där"

– Jag blev så glad. De har härjat här ett halvår och många har varit väldigt oroliga.

Annons

Rita Lundins agerande får beröm av samordnaren för åldringsbrott på söderortspolisen, Lars-Owe Burlin.

– Vi åldringsbrott är det otroligt viktigt att vi får tips från allmänheten. Det visar inte minst helgens händelser. Sju brott begicks och vid det sista kunde polisen snabbt komma på plats och ta upp jakten. Det finns bara ett ord, det är ovärderligt.

Läs också"Spårlöst inbrott" direkt efter flytten – Niklas utan ersättning för sina vapen

Bara i Söderort begås ett tio-tal brott mot äldre varje vecka. Det är ofta organiserade ligor som vet vem de ska ge sig på.

– De som stjäl av äldre är mycket fega människor som vet att deras chans att komma undan är stor. Det finns dålig teknisk bevisning eftersom de är inne så kort stund och vittnesuppgifterna är få. Har man väl öppnat dörren så blir man bestulen, men det märker man först efteråt, säger Lars-Owe Burlin.

Han ser också att föreningar, till exempel Hyresgästföreningen, kan göra betydelsefulla insatser för att förhindra brott.

Annons

– Ordna temakvällar och prata om det här, kom överens om att hellre ringa på en gång extra än inte alls. Trappombudet vet ofta om det ska komma hantverkare eller göras kontroller, ta hjälp av varandra. Eller gå ihop om att köpa plåtskrin att förvara värdesaker i hemma, är Lars-Owe Burlins tips.

Rita Lundin betonar att det är viktigt att känna sina grannar, att bry sig och vara uppmärksam.

– Mitt sätt att vara aktiv i lokala Hyresgästföreningen handlar om att vara väldigt synlig. Jag ser folk och bryr mig. Efter 35 år i barnomsorgen har man ögonen öppna. Grannsämja är så mycket mer än att vattna blommor hos grannar som är bortresta, säger hon.

De tre männen som nu sitter anhållna är mellan 18 och 35 år gamla. De är misstänkta för stöld, bedrägeri och föregripande av allmän ställning, eftersom de låtsats vara poliser. Ligan kan ligga bakom ett tjugotal bedrägerier i området.

Fakta: Så skyddar du dig mot stöld i hemmet

Öppna inte dörren. De som ger sig på äldre i deras hem är ofta trevliga och ber om enkla tjänster, gå inte på det.
Lås in värdesaker, smycken och minnen i ett plåtskrin som skruvas fast i en hylla eller skåp.
Skriv en kom-ihåg-lapp och sätt på insidan av dörren med orden ”Öppna inte” och telefonnummer till grannar, hyresvärd, bekanta i närheten samt Polisen 112.
Ring och kolla om du inte väntar besök. Hantverkaren eller kontrollanten får tåla att vänta en stund.
Prata med grannarna och kom överens om att hjälpa varandra, ring hellre på en gång extra.
Släpp inte in obekanta i porten. Fråga om okända personers ärende och följ gärna med ända till dörren.

Källa: Polisen

Läs också Jätteminskning av inbrott under pandemiåret Hon känner sig otrygg i sitt eget hem – får inte byta lägenhet Expert om elektroniska lås: "Svårt att se att det skulle öka säkerheten på något sätt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.