Annons

Rödgrön regering om hyresgäster får välja

Nyheter Sverigedemokraterna är det näst mest populära partiet bland väljare i hyresrätt. Men de rödgröna skulle få majoritet om bara hyresgäster fick rösta. Det visar SCB:s stora partisympatiundersökning.
Foto: Phil Jamieson / Socialdemokraterna

En rödgrön regering. Det skulle kunna bli resultatet i ett val där bara hyresgäster deltar. Siffrorna kommer från Statistiska centralbyråns stora partisympatiundersökning som presenterades i dag.

Till skillnad från den stora opinionsundersökning som presenterades förra veckan har deltagarna den här gången inte svarat på frågan om vem de skulle rösta på om det var val i dag. Istället mäter denna undersökning väljarnas favoritparti.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bland de svarande som bor i hyresrätt är det Socialdemokraterna som ligger i topp. SCB uppskattar att 34,9 procent har detta som favoritparti. Därefter kommer Sverigedemokraterna på 15 procent och sedan Moderaterna på 14,7 procent.

Om siffrorna hade varit jämförbara med ett riksdagsval så hade Kristdemokraterna inte tagit sig över riksdagsspärren, som går vid fyra procent. S, MP och V hade tillsammans fått 53,5 procent av rösterna och därmed hamnat i egen majoritet.

Annons

Jämfört med samma undersökning inför senaste valet är det C och SD som gått mest framåt bland hyresgäster. MP och S kan visserligen glädjas över att nå majoritet. Men de är samtidigt de två partier som tappat mest jämfört med den undersökning som gjordes för fyra år sedan.

Läs ocksåHär struntar varannan i valet

Figur. Partisympatier

Källa: SCB.

Annons

Figur. Så skulle mandaten fördelas om hyresgästerna röstade

Källa: SCB / Datastory

Fakta: Partisympatier inte som valresultat

Så har SCB tagit fram siffrorna: Partisympatifördelningar är inte direkt jämförbara med valresultat eftersom frågorna ej gäller partival utan bästa parti.

Partisympati (bästa parti) har mätts med följande frågor:

Fråga 1: Är det något av de politiska partierna som står dig närmare än de andra?

Om JA: Fråga 2: Vilket parti är det?

Annars: Fråga 3: Men vilket parti har du störst sympati för?

Svaren på frågorna 2 och 3 bildar tillsammans partisympati.

Läs också Sms får fler till vallokalerna I Rosengård har de boende vänt vinden Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.