HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

I Rosengård har de boende vänt vinden

Nyheter Hårt arbete och engagerade lokalbor har gett resultat. Herrgården i Rosengård var ett av de områden där andelen röstande ökade mest förra valet.
Foto: Peder Andersson
Ringar på vattnet. Varje vecka samlar Seddighe Sahrabaghi (längst ner till vänster) kvinnor i Rosengård för att samtala kring demokrati. Madino, Kuestan, Hava, Klawiz, Rudaya och Khudija är några av dem som sedan sprider budskapet vidare genom vänner, familj, källarmoskéer och föreningar.

Under lång tid tillhörde Herrgården i Rosengård den absoluta bottenligan i landet, med ett valdeltagande en bit under 50 procent.

Tack vare ett inriktat arbete från ungdomsföreningar, insatser från kommun och lokala organisationer samt en särskild valfestival där politiker presenterar sin politik lyfte Herrgården förra valet deltagandet.

Läs ocksåHär struntar varannan i valet

En som kan slå sig för bröstet är Hyresgästföreningens ambassadör Seddighe Sahrabaghi. När Hem & Hyra kommer till lokalen i Rosengård har hon just avslutat ett regelbundet demokratiseminarium med ett flertal kvinnor från trakten. Kvinnor vars uppgift är att informera andra de känner om vikten av att göra sin röst hörd.

– Huvudet har börjat fungera på folk. Jag hoppas att vårt arbete sprider sig så att ännu fler röstar, säger Klawiz Shrwani, som själv är utbildad lärare.

Läs ocksåHyresgästers röster går förlorade

En annan av de boende är Khudija, som själv inte visste något alls om svensk politik innan hon övertalades att komma till samtalen hos Hyresgästföreningen.

– Förr fanns nästan ingen information om de olika partierna. Nu har folk en bättre bild av vilka de ska rösta på.

Ytterligare en viktig aktör i Rosengård är ungdomshuset Bricks. Genom att utse särskilda, lokalt kända demokratiambassadörer och anordna en egen festival har de nått ut till unga vuxna som tidigare inte brytt sig om politik.
De har även hjälpt människor att förtidsrösta i särskilt upprättade vallokaler.

Läs ocksåRydebäck i Helsingborg toppar valdeltagandet i norra Skåne

– Resultatet av vårt arbete har varit tydligt mätbart, säger representanten Inci Gicvan.

Läs också Sms får fler till vallokalerna Vaktmästaren höggs ner på gatan - allt filmades av polisen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.