HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Sms får fler till vallokalerna

Nyheter I Danmark har sms fått fler att rösta. Det är både billigare och bättre än brev eller dörrknackning.

När unga väljare i Danmark fick sms om att gå och rösta ökade valdeltagandet med 2 procentenheter. För röstsvaga grupper var ökningen ännu större.

– Om föräldrarna hade utländsk bakgrund, inte röstat tidigare eller hade låg utbildning var ökningen nästan fem procentenheter, säger Kasper M Hansen, professor i statsvetenskap vid Köpenhamns universitet.

Läs ocksåHär struntar varannan i valet

I Sverige ökar valdeltagandet. Men skillnaderna blir också större. Nära 95 procent av invånarna i välbärgade Bromma röstar. I andra distrikt är motsvarande siffra en bit under 50 procent. Det handlar i stor utsträckning om distrikt där utbildningsnivån är lägre, arbetslösheten högre och många har utländsk bakgrund.

På just dessa personer skulle sms om att rösta vara en extra effektiv metod, säger Kasper M Hansen.

Läs ocksåI Rosengård har de boende vänt vinden

– De som behöver det mest ser ut att vara de som påverkas mest. På så sätt skapar den här metoden större jämlikhet.

Vid valet 2013 skickade han och hans kollegor sms till över 300 000 danska ungdomar. Samtidigt följde de röstandet hos totalt 700 000 ungdomar, vilket gjorde att de lätt kunde se utfallet av experimentet. Det utfallet har lett till att nästan samtliga danska kommuner nu skickar sms till röstberättigade invånare om att gå och rösta.

Storleken på experimentet gjorde att forskarna kunde dra flera slutsatser. Det har även stor betydelse när sms:en skickas ut. Bäst effekt gav de meddelanden som skickades några dagar före valet och mitt på dagen. Då befinner sig mottagaren inte sällan bland andra människor.

Läs ocksåHyresgästers röster går förlorade

– Det innebär att den som får meddelandet troligtvis visar det för sina vänner. Dessutom behövs tid att planera och fundera, säger Kasper M Hansen.

Fakta: Så röstar du
  • Alla som har rätt att rösta får ett brev på posten – där står i vilken lokal du ska gå och lägga din röst.
  • I vallokalen finns valsedlar i tre olika färger; för riksdagsvalet, kommunalvalet och landstingsvalet. Om man vill kan man även välja att sätta ett kryss vid ett av de namn som representerar partiet på respektive valsedel.
  • Riksdagsvalet: Här röstar du på det parti och den politiker du vill ska sitta i riksdagen. Riksdagen utser en regering som ska styra landet samt en statsminister, som leder regeringen.
  • Kommunalvalet: Här röstar du på det parti och den politiker som ska sitta i kommunfullmäktige och styra kommunen där du bor.
  • Landstingsvalet: Här röstar du på det parti och den politiker som ska sitta i landstingsfullmäktige. De beslutar i frågor som hälsovård, sjukvård och trafik.
Läs också "Vi ska jobba på i samma goda anda" SD tar över – så påverkas hyrespolitiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.