Annons

Rödgrönrosa majoriteten misslyckas med mål om nya hyresrätter

Stockholm År 2017 ska de kommunala bostadsbolagen bygga dubbelt så många hyresrätter som 2015. Det lovade den rödgrönrosa majoriteten år 2014. Nu är beskedet att målet försenas två år.

När den rödgrönrosa majoriteten tillträdde 2014 lovade bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh i Hem & Hyra och andra medier, att de kommunala bostadsbolagen, Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder, ska bidra mer till i bostadsbyggandet i Stockholm än tidigare. Bolagen skulle bygga dubbelt så många hyresrätter som när den borgerliga alliansen var vid makten.

Men i rapporten från Stockholms stads revisorer, som Hem & Hyra skrivit om tidigare, noterar revisorerna att den rödgrönrosa majoritetens mål om att fördubbla byggandet av hyresrätter år 2017 inte längre gäller.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

”I stadens budget för 2016 har målet för påbörjade hyresrätter ändrats till att nyproduktionstakten i bostadsbolagen ska öka stegvis från 1 500 påbörjade hyresrätter 2016 till 3 000 per 2019. Alltså en dubblering på fyra år istället för två år som budget 2015 föreskrev.”

Det ansvariga bostadsborgarrådet, Ann-Margarethe Livh, meddelar att hon inte kan svara på frågor varför målet ska uppfyllas två år senare än utlovat men skickar en skriftlig kommentar.

”Det tar tid att ställa om de kommunala bolagens organisation från att ha förvaltat och tvingats att ombilda och sälja av bestånd, till att börja bygga nytt. Därför ökar byggmålen gradvis fram till 2019 då organisationen bedöms kunna starta 3 000 allmännyttiga lägenheter”.

Annons
Läs ocksåNya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade

Joakim Larsson, oppositionsborgarråd, (M), säger att han tidigare har varnat för att de kommunala bostadsbolagen inte skulle klara av att fördubbla byggandet på två år, som den politiska majoriteten lovat.

– Vi är kritiska till att de inte klarar av vad det de lovade i valrörelsen, säger han.

För att öka på byggtakten i Stockholm vill han se en förändring där byggherrar, som byggbolag och bostadsbolag som vill bygga, också får ta fram detaljplaner. Dessa ska sedan granskas och godkännas av stadens tjänstemän.

Läs ocksåMagnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval”Magnus Taube lägger halva pensionen på sin nybyggda trea på Packhusgatan i Malmö.

– Då hade vi snabbat upp arbetet med att få fram detaljplaner och därmed sett till att det byggs mer, säger han.

Men den rödgrönrosa majoriteten i stadshuset är inte ensamma om att misslyckas med bostadsmål.

Annons

Hem & Hyra har tidigare skrivit om att den borgerliga alliansen inte heller lyckades få de tre kommunala bostadsbolagen att klara sina byggmål under förra mandatperioden.  Endast ett av bolagen, Stockholmshem, klarade målet.

I sin skriftliga kommentar skriver Ann Margarethe Livh också:

 ”Den rödgrönrosa majoritetens målsättning är att byggstarta 40 000 lägenheter fram till 2020. Minst hälften ska vara hyresrätter och minst hälften av dessa ska vara allmännyttiga hyresrätter vilket innebär 10 000 lägenheter. Bolagen planerar hela tiden för ca 40 % fler lägenheter än målen för att säkra att byggmålen uppfylls. Bolagen jobbar också gemensamt för att säkra tillräckligt mycket mark.”

Läs också Mauritz ville sätta upp en laddstolpe: Kallduschen – inget bidrag till hyresgäster Forskaren: Nyproduktionen måste minska – "en het potatis" Dystra kartläggningen: Inga stöd till hyresgäster att vänta – politikerna håller i pengarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.