HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Rökare får bo kvar

Malmö Hyresvärden, en bostadsrättsförening i Malmö, ville säga upp en hyresgäst på grund av rökning men förlorade i hyresnämnden.
Hyresgästen får bo kvar. Hyresnämnden konstaterar i sitt beslut att inget tyder på att hyresgästen fortfarande röker i sin lägenhet.

I början av sommaren gick hyresgästen i Malmö med på att upphöra med inomhusrökning. Skälen var dels att röken spred sig i hyreshuset, dels att lägenheten fick rökskador. Trots det slutade hon aldrig att röka, enligt hyresvärden. Hyresgästen hävdade motsatsen.

– Jag har inte rökt inomhus sedan i somras. Jag röker bara e-cigaretter, intygade hon i hyresnämnden för två veckor sedan.

Läs ocksåTidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp

Hyresgästen presenterade samtidigt en rad vittnen, familjemedlemmar, som kunde intyga att hon inte rökt inomhus. Bostadsrättsföreningen å sin sida menade att hyresgästen fortsatt att röka i sådan omfattning att ”omkringliggande lägenheter fylls av rök och dålig lukt”. Det handlade helt enkelt om vanvård. Därför ville de tvinga henne att flytta. Dessutom krävde de ersättning för att sanera lägenheten. De klagande grannarna hade valt att lägga ut sin lägenhet till försäljning eftersom de inte orkade bo kvar längre.

Men hyresgästen får bo kvar, enligt ett beslut i hyresnämnden. När hyresnämnden genomförde besiktning i lägenheten kunde man inte konstatera någon som helst röklukt, varken i trapphuset eller i grannlägenheten. Däremot konstaterade man att den rökande hyresgästens lägenhet var i stort behov av underhåll och att det fanns lukt av gammal ingrodd rök, men inte av någon ny cigarettrök. Även om lägenheten var märkt av många års cigarettrökande var det inte tillräckligt för att hyresavtalet ska upphöra. De skador som hyresgästen orsakat kan hyresvärden kräva ersättning för först när hyresgästen flyttar.

Läs mer:

Läs ocksåHemmabyggare orsakade skador för en halv miljon kronorFrån hyresvärdens låsta teknikutrymme fanns en uppbruten öppning som ledde rakt in i hyresgästens hall.

Rökare riskerar förlora lägenhet

Läs också Klagade för mycket - nu ska hela rasket rivas Peter rökte inomhus i 20 år - striden om rekordkravet på 415 000 kronor är över Jessica får städhjälp av hemtjänsten – värden ville vräka henne: "Inte städat alls"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.