HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Roland räddar utsatta från vräkning: ”Hittills har alla fått bo kvar när jag har varit ombud”

Stockholm Roland Sjölins yrkestitel är jurist på Hyresgästföreningen. Men det skulle också kunna stå ”eldsjäl” på visitkortet. Han har hjälpt flera utsatta personer från att bli vräkta från sina hem.

Du har engagerat dig och hjälpt hyresgäster som lider av psykisk ohälsa i hyrestvister, vad är din drivkraft ?
– Jag har jobbat med människor med funktionsnedsättningar innan jag blev jurist så en del kommer nog därifrån. Sedan är det lätt att känna sympati för dem. Det här är svaga människor som är väldigt utsatta i samhället. De har ingen annan, jag är deras ombud som ska hjälpa dem när det blir tvist, säger Roland Sjölin.

Kan du berätta om några exempel ?
– En hyresgäst störde sina grannar med lukt i trappuppgången och värden påstod att det låg döda djur i lägenheten. Men de kunde inte bevisa det så personen fick hjälp och fick bo kvar men i en annan lägenhet. En annan person led av vanföreställningar och honom följde jag med så han fick medicin. Det gick bra för honom och han kunde bo kvar.

Läs ocksåHan kastar ut sopor från fönstret – "hundratals måsar utanför lägenheten"Sopor ligger på gatan. En silhuett föreställande en man är inklippt i bilden.

På vilka andra sätt hjälper du hyresgäster så att de kan bo kvar?
– Jag börjar med att kontakta socialtjänsten. Sedan har vi ett möte tillsammans med socialtjänsten och hyresgästen för att försöka ordna så att hyresgästen får rätt hjälp. Vissa mår så dåligt att de inte orkar öppna posten så i bland har jag hjälpt till att skaffa boendestödjare, ansöka om godman och ibland hemtjänst. Det är viktigt att se till att de får hjälp men även ställa krav på dem annars kommer de att bli uppsagda på nytt. De måste inse att de har problem och ta itu med det, bara de själva kan göra jobbet.

Hur ofta får folk bo kvar när du hjälper dem?
– Hittills har alla fått bo kvar när jag har varit ombud. Det har ibland varit svåra fall men när personerna har fått hjälp har de kunnat bo kvar. I enstaka fall har vi sagt nej till att företräda hyresgäster när personen inte samarbetar och hjälper till eller det saknas förutsättningar att bestrida uppsägningen, säger han.

Hur känns det när någon får bo kvar?
– Man blir jätteglad för hyresgästens skull, de får inte bara en andra chans i boendet utan ofta en andra chans i livet med tanken på bostadsbristen.

Läs ocksåLarry: ”Tack vare Faktum fick jag kontakt med mina barn”Porträttbild av Faktumförsäljaren Larry Andersson.

Kan du berätta om hyresgästen som var några timmar från att bli vräkt?
– Hon blev uppsagd på grund av hyresskulder och när jag blev hennes ombud såg jag att hon hade ansökt om en god man för att få hjälp. Men det dröjde och skulderna ökade. Jag drev på myndigheterna och kvällen innan uppsägninget skulle avgöras i hyresnämnden kom beskedet att hon fått en god man och fick bo kvar. Men det var väldigt nära.

Läs också Efter den blodiga attacken - nu rivs kontraktet: "En lättnad att hon inte kommer tillbaka" Efter den blodiga attacken på grannen - nu döms hyresgästen för mordförsök Kommunen fortsätter neka hyresgäster med svartkontrakt bidrag - väntar på fler domar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.