HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Så kort är kötiden till nya lägenheter

Nyheter Kötiden till en ny lägenhet inom allmännyttan är i sex av tio fall kortare än ett år. Det visar en undersökning från Sabo.
Foto: Sabo
Sabo, de kommunala bostadsföretagens organisation, har frågat sina medlemsföretag hur lång kötiden är till nyproducerade lägenheter. Här är svaret.

I senaste numret av Hem & Hyra presenterar vi de högsta hyrorna för nyproducerade lägenheter i de 10 största städerna. I nästan alla nya hus i undersökningen är hyran 50 procent högre än genomsnittet och all nyproduktion är dyrare än att bo i en äldre lägenhet.

Det finns emellertid en stor fördel med nyproduktion: Kötiderna är avsevärt kortare. En undersökning som allmännyttans organisation Sabo gjort bland medlemsföretagen visar att det i sex av tio fall går på ett år – eller ännu snabbare. Nästan fyra av tio hyreskontrakt till en split ny lägenhet skrivs med en person som stått högst ett halvår i bostadskön.

– På vissa håll kan du i princip få en lägenhet på dagen, men det beror såklart mycket på exempelvis var på orten. Till centrala lägen är alltid kötiden längre, säger Anders Nordstrand, vd på Sabo.

Det är såklart goda nyheter för den som söker en lägenhet, men ingen fastighetsägare vill riskera att stå med outhyrda lägenheter. Det finns därför anledning för bostadsföretagen att analysera efterfrågan noggrannare på många håll i landet, tycker Anders Nordstrand.

– Antalet personer i kön säger inte allt. Många av dem är inte i behov av en bostad i dag utan kanske om tio år. Genom att ställa frågor till dem som står i kön, ha koll på in- och utflyttning samt följa arbetsmarknadens utveckling på orten kan man få en bättre överblick.

Som Hem & Hyra skrivit tidigare så har Boverket justerat ner sin prognos för hur många bostäder som behövs fram till år 2025 från 710 000 till 600 000. Många av de byggprojekt som är planerade inom Saboföretagen är så långt framskridna att de inte går att stoppa upp, men inför framtiden finns det anledning att tänka till en extra gång, enligt Anders Nordstrand.

Efterfrågan på nya bostadsrätter tycks också ha dämpats. I tisdags skrev Svenska Dagbladet om att köpare lockas med avgiftsfritt i flera år när man köper en ny bostadsrättslägenhet.

Fotnot: 137 kommunala bostadsbolag som byggt nytt inom de senaste tre åren har svarat på undersökningen som gjordes under våren.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.