HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Boverket sänker sin byggprognos

Nyheter Boverkets ambitiösa byggmål har fått kritik för att inte ta hänsyn till ett minskat flyktingmottagande. Nu sänks behovsprognosen med 110 000 bostäder.

I slutet av juni skrev Hem & Hyra om att fler och fler bostads- och befolkningsexperter varnade för att Boverket tog i för hårt i sina byggprognoser. Demografen Maria Pleiborn var en av många som höjde ett varningens finger för att en del av de nybyggda bostäderna inom en snar framtid skulle riskera att stå tomma, eftersom färre flyktingar än väntat kommer att tas emot. Även under Almedalsveckan i början av juli var de ambitiösa byggmålen en av de stora snackisarna.

Under torsdagen meddelade Boverket att den så kallade behovsprognosen skrivs ner. I stället för 710 000 bostäder beräknar myndigheten att endast 600 000 bostäder behöver byggas fram till 2025.

Läs ocksåLuleå lider av växtvärk när näringslivet växer kraftigt

En anledning till det sänkta målet är att Statistiska centralbyrån, SCB, gjort en nedskrivning av rikets befolkningsutveckling de närmaste åren i och med Sveriges ändrade flyktingpolitik. En annan anledning till den nya prognosen är att de cirka 46 000 bostäder som byggdes i fjol nu räknas bort, berättar Bengt Eriksson, analytiker på Boverket.

– Det är ganska okomplicerat. SCB beräknar att vi blir 135 000 personer färre än man tidigare trott. Och en lägre framtida befolkning ger ett lägre framtida behov av bostäder.

Hur kommer det sig att korrigeringen av byggmålen kommer först nu?

Läs ocksåBostadsbristen gör kön till en viktig del av ”fuck off-kapitalet”

– Av olika skäl, bland annat semester, tog det ett tag att komma ut med rapporten.

Debatten på nyhetsplats och i Almedalen har inte påverkat?

– Absolut inte. Rapporten var på gång långt före dess.

Läs ocksåLivias lägenhet byggdes utan bidrag - så mycket mer får hon betalaLivia Jönsson står bredvid en buss. Hon har långt hår.

Korrigeringen betyder ingalunda att boendekrisen närmar sig slutet. Mer än hälften av de nya bostäderna, 322 000 stycken, bedöms behövas redan fram till 2020. Det innebär en genomsnittlig produktionstakt på 80 500 nya bostäder varje år.

Trots det ökade bostadsbyggandet de senaste åren har byggtakten inte nått upp till de nivåer som behövts för att hålla jämna steg med befolkningsökningen.

Fakta: Så många bostäder behövs

Tidsperiod Totalt Per år
2017–2020 322 000 bostäder 80 500 bostäder
2021–2025 278 000 bostäder 55 600 bostäder
2017–2025 600 000 bostäder 66 700 bostäder

Källa: Boverket

Läs också Här ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheter Stödet som ger miljonärer lägre hyra – så spenderades statens bostadsmiljarder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.