HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Så mäter du din kalla lägenhet

Nyheter Kvicksilvret kryper så sakterliga neråt. Tyvärr fryser många hyresgäster även inomhus.
Foto: Gunvor Ekström
Att mäta inomhustemperatur är en halv vetenskap. Förutom angivna riktlinjer ska mätningen ske minst 60 centimeter från innervägg.

Lägsta acceptabla inomhustemperatur är 18 grader. Varmare än så har du inte rätt till – även om Socialstyrelsens rekommenderar att temperaturen ska vara mellan 20 och 23 grader. 18 grader är för kallt, tycker många frusna svenskar.
Men se inte slaget om några grader varmare som förlorat, även om kvicksilvret når upp till miniminivån. Börja med att se till att alla termostater är uppskruvade på max, tipsar Hans Dahlin, energiexpert på Hyresgästföreningen.

– Även om du har 18 grader så tycker jag att man kan kontakta värden och be om höjd värme. Det finns åtgärder för att få din lägenhet varmare som även värden tjänar på. Att täta fönster som drar, exempelvis. Fönsterbyte kan värden också ofta räkna hem ganska fort, men det är såklart en större åtgärd, säger Hans Dahlin.

Läs ocksåPensionärer frös – Huge straffas med böter på 100 000

Det kan tyckas frestande att sätta igen ventilation där kalluft drar in, men det avråder Hans Dahlin från. Det förstör funktionen för både ventilations- och värmesystemet.
Självklart kan du skaffa ett extra elelement, men tänkt då på att elförbrukningen hamnar på hushållselen, som de allra flesta hyresgäster får bekosta själv. Dessutom är elen i många fall mindre miljövänlig än fjärrvärmen som värmer de allra flesta lägenheters fasta radiatorer.

Du som är i färd med att flytta och inte vill riskera att hamna i en kylig lägenhet har några saker att tänka på i bostadsjakten:
– Lägenheter placerade centralt i huset är ofta varmare än hörnlägenheter högt upp. Vindslägenheter kan också vara dåligt isolerade och dragiga, säger Hans Dahlin.
Räkna också med att nyare hus, byggda från och med mitten av 80-talet och framåt, har betydligt bättre isolering i ytterväggarna än äldre hus, exempelvis de som blev inflyttningsklara under rekordårens dagar, från början av 60-talet till mitten av 70-talet. 

Läs också Efterlysning: Förvaltare till kalla lägenheter i Halmstad Kallt hemma? Så får du det varmare Fastigheter i Tidaholm fick tvångsförvaltas omgående Tog strid – fick tillbaka 15 000 för kall lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.