Annons

Så mycket kostar flytten

Nyheter Trött på att packa ned och bära på alla prylar du samlat på dig genom åren? An­lita en flyttfirma. Det kostar i genomsnitt drygt 10 000 kronor, visar Hem & Hyras undersökning.​

​Hem & Hyra har ringt runt till 20 flyttfirmor runtom i landet för att få prisuppgift på vad det kostar att flytta en normalmöblerad trea på 75 kvadratmeter på tredje våningen. Bohaget ska i exemplet flyttas fem mil. Prisuppgifterna är ungefärliga. De allra flesta flyttföretag poängte­rar att de helst åker ut och gör en besiktning i bostaden för att mer exakt kunna berätta vad slutnotan landar på.

Annons
Förutom vad själva flytten kostar är det värt att undersöka vilka villkor som gäller för flyttkartongerna. Alla före­tag utom två lånar ut kartonger under själva flytten och upp till en månad. Åkeriet flytt och transport i Oskars­hamn och GLC flytt i Göteborg tar 12 respektive 15 kronor i hyra. Ska man köpa kartongerna kostar de mellan 20 och 40 kronor styck.
 
Samtliga firmor som ingår i under­sökningen är medlemmar i antingen Sveriges möbeltransportörers för­bund (SMF) eller Svenska flyttföre­tagareförbundet (S3F). Dessa före­tag tillämpar Bohag 2000, som är en överenskommelse med Konsument­verket. Den innebär att skadat gods ersätts upp till 20 basbelopp, det vill säga över 850 000 kronor. Kontrollera alltid exakt med firman vad som gäller om något går sönder.
– Det förekommer många oseriösa aktö­rer, speciellt i storstäderna där den so­ciala kontrollen är lägre, säger Gunnar Gudmundsson, generalsekreterare i SMF.
 

Annons
Fakta: 6 skäl till höjning 2009

Fem tips inför flytten

1. Om du ska flytta själv: Tänk på att du oftast har mer prylar än du tror. Följ­aktligen kommer flytten att ta mer tid.
2. Tänker du anlita en firma: Kontrol­lera att företaget är seriöst. Vad gäller om något går sönder? Om före­taget är mycket billigare än konkur­renterna är det långtifrån säkert att de betalar skatt och sociala avgifter.
3. Undersök. Vissa av Hyresgästför­eningens regioner har medlemsrabatt hos flyttfirmor. Det är också vanligt att medlemmar kan få låna flyttsläp.
4. Säg upp avtal i tid. Många tv-och bredbandsabonnemang har tre månaders uppsägningstid. Här finns pengar att spara – eller förlora.
5. Kontrollera kollektivavtalet. Du kan har rätt till en ledig dag i sam­band med flytten.

Läs också Guide till hemförsäkringar Therese flyttade 500 meter - flyttfirman tog 9 timmar på sig och förstörde hennes möbler Örebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga" Järfälla lockar fler än Stockholm: "Allting är nära" Här vill de flesta bo: Göteborg vinnare – Stockholm förlorare Här är det dyrast att bli vräkt – stora skillnader i Kronofogdens flyttnota: "Orimligt!"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.