Annons

Så umgås grannarna i coronatider

Motala De har saknat sin bingo, boule och inte minst varandra. Efter en vår som de helst vill glömma har grannarna i Tjällmo hittat sätt att umgås på trots coronahotet.

Vår och försommar brukar betyda full fart hos lokala hyresgästföreningen Tjällmo Platen och tanken var att även 2020 skulle bli ett år fyllt med aktiviteter.

Men i mars upphörde de i stort sett helt. Hyresgästföreningen bestämde att inga aktiviteter får förekomma i föreningens samlingslokaler tills vidare och Barbro Lindgren och hennes grannar kunde inte längre träffas och spela bingo eller bara fika.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

— Nästan alla hyresgäster här i Tjällmo är i riskgrupp och många har suttit ensamma isolerade hemma. Till sist kände jag att vi inte kan ha det så, säger Barbro Lindgren.

Hon och grannen Maud Karlsson, som är ordförande i den lokala hyresgästföreningen, började gå runt och ringa på för att höra hur grannarna har det. De hade också med sig små presenter.

— Vi märkte att det var uppskattat. Vi människor behöver social samvaro, säger Barbro.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”
Sven-Arne Karlsson och Barbro Lindgren är glada över att den lokala hyresgästförening där de är engagerade nu kan ordna aktiviteter igen, åtminstone utomhus.

Men föreningen har inte bara haft corona utan även vädret emot sig. När sommaren kom och med den klartecken att hålla vissa utomhusaktiviteter så planerades en sommarfest. Först värme med temperaturer på över 30 grader i skuggan och sedan regn gjorde att den fick ställas in två gånger.

— Vi gav upp. Men till sist kunde vi ha en tipspromenad, berättar Barbro.

Annons

Hon tycker att det är ett bra exempel på en aktivitet som kan genomföras trots rådande restriktioner.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

— Det är inga problem att hålla avstånd.

En annan är boule. Banorna vid Råckastigen som en vanlig sommar används flitigt hade delvis växt igen men förtroendevalda i föreningen rensade ogräs och härom kvällen var det efterlängtad säsongspremiär, något som Britta Persson längtat efter.

— Man kan bli deprimerad av att bara sitta hemma, så det är tur att vi kan träffas här, säger hon.

Deltagarna är mellan dryga 70 och 90 år. De hjälps åt att påminna varandra om att hålla avstånd, framför allt när alla klot har landat på marken och alla är ivriga över att komma fram och se hur poängen i omgången fördelats. Roland Olsson har en tumstock som används när det råder tveksamhet.

Även om aktiviteterna är populära och efterlängtade så tror inte de ansvariga att det är någon risk att man ska tvingas avvisa personer på grund av att det bara är tillåtet att vara 50 deltagare. Platen har bara ett 30-tal lägenheter i Tjällmo.

Annons

Även den här dagen har gänget vädret emot sig. Molnen över Tjällmo blir allt mörkare och till sist börjar det regna, en rejäl skur. Men ingen vill gå hem. Matchen spelas färdigt.

De har fått besked om att förbudet mot inomhusaktiviteter i Hyresgästföreningens regi har förlängts året ut.

— Vi får verkligen hoppas att läget blir bättre snart så att det går att ändra på det. Om vi ska sitta hemma mellan november och april tar nog tålamodet slut hos många. Och så får vi hoppas på en lång och skön höst så att vi kan fortsätta ses ute så länge som möjligt, säger Barbro Lindgren.

Corona i Hyressverige
Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.