Annons

Sakina strider för ett drägligare boende på Herrgården

Malmö ​Sakina Mohieddin har tröttnat på den usla standarden i sin lägenhet. Nu tar hon strid mot sin hyresvärd Gröningen AB och anmäler missförhållandena till miljöförvaltningen.
– Tidigare, när jag inte kunde språket så bra, gjorde jag ingenting. Men nu vet jag vilken väg jag ska gå, säger hon på flytande svenska.
 
Det enda som ser helt ut i lägenheten på Ramels väg är tapeterna. Inte så konstigt. För sju år sedan tröttnade Sakina på de slitna väggarna och tapetserade själv om.
 
I övrigt är lägenheten nedgången. Den spruckna parketten ligger lös som ett jättestort pussel i vardagsrummet, plastmattan i hallen har släppt och går att lyfta upp. Taket ovanför toalettstolen pryds av en stor svart mögelfläck. Den har funnits där sedan hon flyttade in för 14 år sedan.
 
– Jag försöker tvätta bort den men den kommer tillbaka, suckar hon.
 
Hyresgästföreningen är starkt kritisk till hyresvärden, Gröningen AB och dess ägare, den norska kapitalförvaltaren Acta.
 
− Sakina är inte ensam. Det är fullständigt orimligt att man år 2008 ska behöva bo så här, säger Christina Wessling, regionchef på Hyresgästföreningen.
 
Därför kräver nu Hyresgästföreningen sänkta hyror eller en rejäl upprustning för de 860 lägenheter som Gröningen AB äger i området.
 
I ett pressmeddelande svarar Newsec, som står för förvaltningen av området, att Acta Kapitalförvaltning förvärvade Gröningen AB 2004. Sedan dess har man ”arbetat långsiktigt för att höja den totala standarden”.
 
Det svaret ger Sakina inte mycket för.
 
− Nytt namn men ändå samma visa, ingenting händer.
Hon tycker det är viktigt att de boende som har misskötta lägenheter protesterar.
 
− Ingen kommer och hjälper dig om du är tyst, konstaterar hon.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Rebecka bor i fukt och mögel – felanmälningarna fastnar hos värden Värden felbedömde fuktskador – nu tvingas Miriam och hennes grannar flytta Möglet har tagit greppet om deras hem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.