Annons

Saknas: 20 000 bostäder för unga i Storgöteborg

Göteborg ​Drygt 20 000 nya bostäder skulle behövas i Göteborgsregionen bara för att tillgodose de ungas behov. Det är en av slutsatserna i den sammanfattande rapport om unga vuxnas boende som Hyresgästföreningen i västra Sverige presenterade i dag.   

​Enligt rapporten finns det drygt 30 000 unga mellan 20-27 år i Göteborgsregionen som skulle vilja ha egen bostad men som inte har det i dag. För att möta deras behov skulle det behöva byggas drygt 20 000 nya bostäder, varav merparten skulle behöva vara hyresrätter.

Annons
 
– Framförallt behövs det billiga hyresrätter som unga kan efterfråga, konstaterar Karin Lindeberg, utredare hos Hyresgästföreningen riksförbundet.
– Därför måste vi fortsätta vara en tumme i ögat både på byggherrarna och kommunerna.
 
Hyresgästföreningen har de senaste veckorna presenterat två delrapporter om hur unga vuxna bor och hur de skulle vilja bo. Av dem framgår att andelen som flyttat hemifrån men som bor under otrygga former, till exempel i andra eller tredje hand, inneboende, i hyrda rum eller hos kompisar har ökat rejält på bara två år.
 
Då motsvarande undersökning gjordes 2009 var det 21 procent som bodde utan besittningsskydd, alltså utan ett förstahandskontrakt.  I årets undersökning har den andelen ökat till 30 procent.
 
Rapporterna visar också att bara 48 procent av 20-27-åringarna har en egen bostad med besittningsskydd. För två år sedan var den siffran 56 procent.
 
Närmare var fjärde bor i stället kvar hemma hos sina föräldrar. Majoriteten av dem skulle vilja flytta hemifrån under det närmaste året men kan inte på grund av bostadsbristen. I stället blir de mambos mot sin vilja.
 
Enligt Hyresgästföreningen är resultaten  av årets undersökning oroväckande. I stället för att ha fått det lättare tycks det ha blivit ännu tuffare för unga att komma in på bostadsmarknaden.
 
– Om det inte finns tillgängliga bostäder som unga kan efterfråga leder det till en rad problem och oönskade bieffekter, säger Karin Lindeberg. Man kan varken gifta sig, skilja sig eller bilda familj och man kan tvingas tacka nej till studieplatser och jobb. Därför måste bostadsfrågan prioriteras på den politiska dagordningen.

Annons
Fakta: Unga vuxnas boende

Undersökningen bygger på intervjuer med 20-27-åringar som Skop genomfört på uppdrag av Hyresgästföreningen.
.I Göteborgsregionen har 1 109 personer medverkat.
Av dem bor 552 i Göteborgs stad och resten i Mölndal, Kungsbacka, Härryda, Partille, Öckerö, Stenungsund, Tjörn, Ale och Lerum.

Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea" Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.