HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Sandvikenhus begärde medling

Sandviken ​Sent i fredags ringde Sandvikenhus vd Patrick Skoglund till Hyresgästföreningens förhandlare och meddelade att han skulle skicka den ekonomiska planen för byggprojekten i Dalslänningen och att han ville ses till veckan för nya samtal. På tisdagen fick förhandlarna läsa i Gävletidningarna att Sandvikenhus lämnat ärendet till medling i HMK, Hyresmarknadskommittén. Och några ekonomiska rapporter har ännu inte kommit.

​Först på tisdagsförmiddagen ringde företrädare för Sandvikenhus till Hyresgästföreningens förhandlare och meddelade att HMK ska ta över ärendet om nya hyror i kvarteret Dalslänningen.

Patrick Skoglund har i tidningarna sagt att han vill ha allt klart till styrelsemötet i nästa vecka, kan det gå så fort?

Läs ocksåHyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

– Nej, det är en omöjlighet. Det kommer att ta minst ett par veckor innan HMK ens kan träffas och sedan ska de ge ett förslag som vi ska ta ställning till och det tar ytterligare ett par dagar, säger Mårten Gulin, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

Det har varit många och komplicerade turer runt den planerade rusten och tillbyggnaderna i kvarteret Dalslänningen. Hyresgästföreningen har sagt nej till de nya hyresnivåer som Sandvikenhus vill ha men många av diskussionerna har förts i media och inte vid förhandlingsbordet.

– Vi som träffade ekonomichefen Johan Persson i juni upplevde aldrig att vi avslutade förhandlingarna utan att vi istället skulle ses på nytt nu efter semestrarna, säger Britt-Lis Bivall, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen

Men vd Patrick Skoglund och hans marknadschef Jenny Glumoff sade båda i slutet av förra veckan att projektet inte skulle bli av alls och att anledningen till det var Hyresgästföreningens fortsatta nej till de nya hyrorna.

– Dalslänningen innehåller flera delar. Att göra i ordning fasader, tak och byta avloppsstammar är inte standardhöjande och påverkar inte hyran och det ska ingå i underhållsbudgeten, säger Mårten Gulin.

Att hissar installeras och att badrum får högre standard påverkar dock hyran. Och till det kommer den planerade tillbyggnaden på ytterligare våningar med sammanlagt nittiotalet lägenheter.

Läs ocksåRapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror”

– Vi har inte förhandlat om allt det här för vi har fortfarande inte fått de ekonomiska underlagen. Det är först när vi får dem som vi kan förhandla på ett riktigt sätt, säger Mårten Gulin.

Vad händer nu?

– Vi har informerat våra medlemmar i Dalslänningen om läget och nu återstår att vänta på den ekonomiska planen som vd Patrick Skoglund lovat skicka och på medlingsförslaget från Hyresmarknadskommittén, säger Mårten Gulin.

Hem & Hyra sökte på onsdagseftermiddagen förgäves nå Sandvikenhus vd Patrick Skoglund och styrelseordförande Håkan Bengtsson för kommentarer.

 

Fakta: Så fungerar Hyres-marknadskommittén


Hyresmarknadskommittén består av representanter från ledningarna Hyresgästföreningen och Sabo, de allmännyttiga bostadsföretagens organisation.
HMK lämnar medlingsförslag som parterna bör följa.

Läs också Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp Ingen prövning i Högsta domstolen – Maria får bo kvar i hotellhus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.