HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Sängrökare krävs på trekvarts miljon i skadestånd

Göteborg Mannen somnade med en cigarett i handen och höll på att bränna ner hela landshövdingehuset. Nu åtalas han för allmänfarlig vårdslöshet och krävs samtidigt på mer än 750 000 kronor.
Foto: Polisen
Branden startade i sovrummet, efter att mannen somnat med en cigarett i handen. Lägenheten totalförstördes, och det fanns stor risk att branden skulle sprida sig till övriga huset. Foto: Polisen

Det var den 3 maj förra året som räddningstjänsten larmades till Birgittagatan i Majorna. En granne hade larmat om att det brann för fullt i en lägenhet där en 38-årig man bodde. Rökdykare bröt upp dörren och hittade mannen hängande ut genom ett av fönstren.

I polisförhör berättade 38-åringen att han somnat framför tv:n med en cigarett i handen, efter att ha druckit sex stycken 7,3-procentiga starköl. När han vaknade brann det i kudden och även i hela sängen.

Läs ocksåPeter rökte inomhus i 20 år - striden om rekordkravet på 415 000 kronor är överStorrökaren Peter Dahlberg krävdes på rekordsumma för röksanering. Nu strider han mot bostadsjätten MKB.

Räddningstjänsten konstaterar i sin rapport att brandförloppet var snabbt. Brandgaser antändes, vilket ledde till övertändning i hela lägenheten och att eldkvastar slog ut genom fönstren. Endast en snabb och massiv släckningsinsats hindrade branden från att sprida sig upp på vinden och vidare i hela landshövdingehuset. Mannens lägenhet blev dock totalförstörd.

I onsdags åtalades 38-åringen vid Göteborgs tingsrätt för allmänfarlig vårdslöshet, ett brott han erkänner. Familjebostäder kräver honom även på 786 504 kronor i ersättning för den förstörda lägenheten. Mannen har uppgivit att han inte vet om han har någon försäkring som täcker skadorna. Eftersom han är arbetslös och lever på a-kassa tror han inte heller att han kan betala skadeståndet på annat sätt.

Roger Höög, jurist på Hyresgästföreningen, säger att det är ovanligt att hyresgäster krävs på så stora belopp.

Läs ocksåBodde nio månader i lägenheten – nu stämmer värden rökaren på 141 000 kronorMKB kräver en hyresgäst på 141 000 kronor efter att hon har rökt inomhus.

– Men när det handlar om stora skador är det naturliga att skadeståndskraven också blir stora, säger han.

Att ha hemförsäkring är inget krav om inte hyrsevärden har specificerat det i hyresavtalet, men Roger Höög uppmanar ändå alla hyresgäster att försäkra sig.

– Utan hemförsäkring kan man få stora problem om något händer. Det går inte heller att säga att man inte har råd att försäkra sig även om saknar inkomst, eftersom det täcks av socialbidragsnormen, säger Roger Höög.

Läs ocksåSlarv med spisen avslöjade misstänkt cannabisodling

LÄS MER: Sängrökare frias från åtal

Läs också Glömde pasta på spisen - får betala 200 000 kronor Lägenheter nikotinsaneras för miljontals kronor - så ser reglerna ut för rökning inomhus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.