Annons

Sängrökare krävs på trekvarts miljon i skadestånd

Göteborg Mannen somnade med en cigarett i handen och höll på att bränna ner hela landshövdingehuset. Nu åtalas han för allmänfarlig vårdslöshet och krävs samtidigt på mer än 750 000 kronor.
Foto: Polisen
Branden startade i sovrummet, efter att mannen somnat med en cigarett i handen. Lägenheten totalförstördes, och det fanns stor risk att branden skulle sprida sig till övriga huset. Foto: Polisen

Det var den 3 maj förra året som räddningstjänsten larmades till Birgittagatan i Majorna. En granne hade larmat om att det brann för fullt i en lägenhet där en 38-årig man bodde. Rökdykare bröt upp dörren och hittade mannen hängande ut genom ett av fönstren.

I polisförhör berättade 38-åringen att han somnat framför tv:n med en cigarett i handen, efter att ha druckit sex stycken 7,3-procentiga starköl. När han vaknade brann det i kudden och även i hela sängen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Räddningstjänsten konstaterar i sin rapport att brandförloppet var snabbt. Brandgaser antändes, vilket ledde till övertändning i hela lägenheten och att eldkvastar slog ut genom fönstren. Endast en snabb och massiv släckningsinsats hindrade branden från att sprida sig upp på vinden och vidare i hela landshövdingehuset. Mannens lägenhet blev dock totalförstörd.

I onsdags åtalades 38-åringen vid Göteborgs tingsrätt för allmänfarlig vårdslöshet, ett brott han erkänner. Familjebostäder kräver honom även på 786 504 kronor i ersättning för den förstörda lägenheten. Mannen har uppgivit att han inte vet om han har någon försäkring som täcker skadorna. Eftersom han är arbetslös och lever på a-kassa tror han inte heller att han kan betala skadeståndet på annat sätt.

Annons

Roger Höög, jurist på Hyresgästföreningen, säger att det är ovanligt att hyresgäster krävs på så stora belopp.

Läs ocksåRökning förstörde lägenheten på tre månader – Josef fick chocknota på 95 000 kronor efter uthyrningenRökning

– Men när det handlar om stora skador är det naturliga att skadeståndskraven också blir stora, säger han.

Att ha hemförsäkring är inget krav om inte hyrsevärden har specificerat det i hyresavtalet, men Roger Höög uppmanar ändå alla hyresgäster att försäkra sig.

Annons

– Utan hemförsäkring kan man få stora problem om något händer. Det går inte heller att säga att man inte har råd att försäkra sig även om saknar inkomst, eftersom det täcks av socialbidragsnormen, säger Roger Höög.

Läs ocksåEva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med denTvådelad bild: Till vänster Caroline Pettersson och Eva Byegård i vinterjackor, till höger Eva Byresgårds uteplats med en blommande rosa dahlia i förgrunden bakom ett trästaket. Rikshem ansökte till hyresnämnden om att få ta bort deras uteplatser.

LÄS MER: Sängrökare frias från åtal

Läs också Trängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastad Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" L-politikern: "Skärp lagen så att hyresgäster slipper cigarettrök"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.