Annons

Sänkt hyra för sjukt vatten

Östersund Hyresgästföreningens jurister är överens. Att inte ha fräscht vatten i kranarna är en brist i boendet och hyresgästen bör därför få kompensation. Det skulle innebära att fastighetsägarna kan få betala miljonbelopp till hyresgästerna i Östersund.

I slutet av november upptäcktes en parasit i Östersunds dricksvatten. Många tusen insjuknade och invånarna uppmanades att koka vattnet innan det kunde drickas.

Efter flera månader med otjänligt vatten har nu frågan väckts om hyresgäster bör få kompensation av värden för olägenheten.
– Lagen är tydlig, det är en brist i boendet och hyresgästen har rätt till hyresnedsättning under den här tiden, säger Niclas Sundell, chefsjurist för Hyresgästföreningen Region Norrland.
Och han får medhåll av kollegerna.

– Det råder inga tveksamheter. Att ha drickbart vatten i kranarna är samma självklarhet som att ha värme i elementen, säger juristen Ingvar Hellentin.
 
Hur stor ersättning hyresgästen kan tänkas få under den tid parasiten härjat är svårt att säga.
– Det är det som är frågan, det kan röra sig om runt fem procent. Eller mer, säger Sundell.
För fastighetsägarna i Östersund skulle det innebära utbetalningar på flera miljoner. Och Östersundsbostäder tycks inte vara lika säker på lagtolkningen som Hyresgästföreningen.

Annons
– Vi har fått några förfrågningar om det där och våra jurister håller på att titta på det, men vi har inte landat än, säger vd Bengt Rådman.
– Frågan är om det är vi som ska hållas ansvariga eller inte. Om det är så får vi börja fundera på hur vi ska värdera det i så fall.
 
Men enligt Niclas Sundell handlar det inte om en ansvarsfråga utan om ett avtal som brutits.
– Det kan jämföras med en vara som köpts och visat sig vara defekt. Då vill man ju inte betala fullt pris, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Annons

Läs också Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Om varmvattnet strular kan du ha rätt till sänkt hyra – Marita fick tillbaka 20 procent Kupolens boende slår tillbaka - kräver hyressänkning med 2 procent Oklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kran Trots tusenlappar i sänkt hyra: "Vi vill bara härifrån"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.