Annons

Satsar på stylade brandfiltar

Jämtland Hyresvärdar i Norrland ger de boende brandfiltar – en snygg design ska minska antalet större bränder.

Vid en brand är varje sekund avgörande. En brandfilt kväver elden snabbt och kan då rädda både liv och hus. Men då bör filten vara nära till hands om olyckan är framme.

Varje år inträffar runt 6 000 fullt utvecklade bränder i svenska hem med förödande konsekvenser för den som äger fastigheten och för de boende.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

En vanlig brandorsak är slarv och stress i vardagen och kan hända oss alla. Ibland är det kvarglömda ljus som ställer till det, lika ofta en bortglömd spisplatta.

De flesta bränder startar med en liten låga. Ju snabbare man agerar desto enklare blir släckningsarbetet.

– Röda brandfiltar hamnar tyvärr ofta undangömda i garderoben, då de upplevs som fula och tråkiga. En brand utvecklas blixtsnabbt och då finns det inte tid till att behöva leta efter filten, säger Lucas Dahl på brandsläckaren.se.

Annons
Läs ocksåHyreschocken kom av sig - bolaget sänkte efter klagomål: "Lyssnade på våra hyresgäster"Bilden är ett montage. Bilden visar Jens Larsson, vd för Aneby Bostäder.

Har man en snygg brandfilt kan det bidra till ett snabbare agerande, menar han.

– Utseendet är viktigt för om man ska vilja ha den framme eller inte. Har man den väl synlig ökar också medvetenheten och man blir försiktigare.

Designade filtar har idag sålts till över 70 allmännyttor i landet. I södra Norrland har Härjegårdar, Årehus, Timråbo och Mitthem köpt in ett större antal till sina hyresgäster.

Läs ocksåAida trodde att möglet skulle döda henneAida Santana sitter i sitt kök och tittar på sin telefon.

– Vi tror på det här och designen kostar inte mycket mer, säger Ante Bromée, fastighetschef på Mitthem.

Annons

De har beställt 500 stycken, till att börja med, som ska delas ut vid slutbesiktningen efter stambyten som en liten present för besväret det inneburit för hyresgästen.

– Men det är tänkt att filten ska höra till lägenheten och bli kvar vid hyresgästbyte, säger Bromée.

Läs också Simon Safari om stadens budget: "De vill utradera allmännyttan" Förskola blir lägenheter i Malå Här säljer allmännyttan gärna – men inga köper

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.