Annons

Se filmen – här använder gängen hyresgästernas garage som skjutbana

Malmö Fyra män åkte fast när de använde en svarthyrd hyresrätt på Rosengård som vapenlager. Samtidigt kom polisen över en film som visar hur någon skjuter k-pist i en källare. ”Det här är ett känt fenomen för oss ”, säger Nils Norling, presstalesperson på Malmöpolisen.
Foto: Polisen
Stillbilder från den beslagtagna mobilfilmen

Skotten ekar bland de parkerade bilarna. Mitt i det underjordiska parkeringsgaraget står en person i jeans och svart jacka och avfyrar ett automatvapen med stöd från axeln. Mörkret lyses upp av gnistorna som uppstår när kulorna träffar betonggolvet och studsar vidare åt alla håll.

Polisen kom över filmklippet i samband med att en vapendepå avslöjades i en svarthyrd lägenhet på Rosengård i Malmö. Filmen hade skickats via Snapchat och mobiltelefonen med klippet, en Iphone, låg i jackfickan på en av de gripna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det syns ingen person förutom skytten på filmen och den förefaller visa en provskjutning utförd av kriminella, att garaget i fråga används som en form av skjutbana. Totalt livsfarligt för den som hade råkat passera förbi för att hämta sin bil.

– Det är ett väldigt ovarsamt sätt att hantera ett skarpt vapen på, säger åklagaren Lisa Åberg som har lett utredningen runt lägenheten.

Läs ocksåHyrorna betalda efter återfallet – men Alexander tvingas flytta: ”Kan inte träffa min dotter”Alexander Christensen oroar sig för framtiden utan bostad.

Fyra personer, kopplade till kriminella nätverk, dömdes under senhösten i härvan runt själva vapendepån men ännu fler misstänks ha varit inblandade. I lägenheten fanns fem skjutvapen, ammunition, skottsäkra västar och ljuddämpare.

Huset med det svarthyrda vapenlagret ägs av Rosengårds fastighets AB som i efterdyningarna till tillslaget kastade ut en av sina hyresgäster; en kvinna i tjugoårsåldern. Hon hade via nätannonser på Snapchat hyrt ut svart till de gängkriminella och hade redan innan uppsägningen slutat betala hyra till värden som saknade inbetalningar på drygt 45 000 kronor.

Vapen som polisen hittat hos kriminella
Polisens fynd i lägenheten.

Polisen lade stora resurser på att hitta automatvapnet från källarfilmen, som identifierats som en brittisk k-pist kallad Sten gun (Se faktaruta), samt platsen för själva skjutningen men utan att lyckas. Än så länge har ingen ställts till svars för skjutningen och tekniska uppgifter pekar mot att filmen är flera år gammal. Fallet är öppet men utan en identifierad skytt blev det svårt att gå vidare.

– Det har varit förenat med stora svårigheter att nå hela vägen fram. Men det är absolut ett grovt vapenbrott, säger åklagaren Lisa Åberg.

Annons

Garaget har skador från flera skjutningar

I området nära den avslöjade vapendepån finns ett tjugotal garage av samma typ som på filmen. Genom källor med kännedom om fastigheterna i området och en undersökning på plats har Hem & Hyra lyckats lokalisera platsen för skjutningen. Det är ett garage för hyresgäster på Von Rosens väg på Örtagård som ägs av det kommunala bostadsbolaget MKB.

En kombination av unika detaljer i garaget matchar filmklippet och på platsen syns tydliga spår som stämmer överens skjutningen – en stor mängd skotthål i en vägg. Strax intill finns en ståldörr där kulor gått rakt genom metallen. De har fortsatt och träffat en trappvägg utomhus på en gård mellan hyreshusen.

Läs ocksåKnark för miljoner i frysen – då blev pensionären uppsagdUppsagd efter att ha dömts till fängelse

Spåren pekar mot att det har skjutits ett flertal gånger nere i garaget. För poliser i området är platsen känd som ”en skjutbana” för kriminella och adressen har tydliga kopplingar till kretsen som dömdes i vapenhärvan.

Nils Norling presstalesperson på polisen i Malmö
Nils Norling, talesperson på polisen i Malmö.

– Det här är ett känt fenomen för oss. Man söker sig till platser där man kan vara ostörd och inte riskerar att höras för att utföra vad som förfaller vara provskjutningar. Vi får in ett par anmälningar varje år där boende eller fastighetsskötare har upptäckt skador av den här typen i flerbostadshus, säger Nils Norling, presstalesperson på Malmöpolisen.

Provskjutningar av kriminella på flera platser

Redan för fyra år sedan skrev polisen i en rapport att ett annat av MKB:s garage på Rosengård användes av kriminella för ”prov- och övningsskjutning av vapen”. I flera källare på området finns spår idag, sönderskjuten inredning och splitter på marken, som vittnar om att provskjutningarna varit utbredda. Det som sticker ut med det senaste rättsfallet är att myndigheterna kommit över en film som visar hur det faktiskt går till.

Fenomenet förekommer på många platser i landet och i slutet av september i år slog en av Victoriahems fastighetsskötare larm från ett höghus på Eriksfält i Malmö. Det var på en måndagsmorgon som personalen upptäckte att någon hade skjutit sönder en dörr nere i källare under helgen som hade gått.

Det hade skett med hjälp av ett vapen ”med grov kaliber” och kulorna satt fortfarande kvar i dörren när det upptäcktes, detta enligt en anmälan om grovt vapenbrott. Men utan vittnen eller till exempel kameraövervakning kan det bli svårt att gå vidare med fall av den typen.

Skottskador i garage på Rosengård
Skottskador i garage på Rosengård.

MKB, som äger garaget på Rosengård där filmen med skjutningen spelades in, har i motsats till Victoriahem inte gjort några anmälningar.

– Vårt generella förhållningssätt är att alltid polisanmäla uppenbar skadegörelse när vi får kännedom om den, varför det inte gjort i den här fallen känner jag inte till. Däremot vet jag att vi har nära kontakt med områdespoliser när händelser inträffar, säger Margaretha Söderström, kommunikationschef på bolaget.

Annons

– Vi känner till fenomenet och det har drabbat oss i ett begränsat antal garage de senaste åren. Vi åtgärdar skadorna så snart vi får kännedom om dem och sätter även in förebyggande insatser, exempelvis kameraövervakning och extra rondering.

Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö.

Hon nämner en rad andra insatser som ska skapa säkrare och tryggare miljöer för hyresgästerna. Det handlar bland annat om tagglås, daglig översyn av allmänna utrymmen, beskärningar av buskar och belysning utomhus. Men även att sätta stopp för olovlig andrahandsuthyrning av lägenheter i fastigheterna.

– Vår känsla är att utvecklingen trygghetsmässigt går åt rätt håll, säger Margaretha Söderström.

Jens Ringö är fastighetschef på Rosengård fastigheter som också äger delar av kvarteren runt garaget som syns i filmen. Han tycker att området gått igenom en positiv utveckling under de senaste åren och har personligen inte nåtts av några uppgifter om provskjutningar.

Rosengård i Malmö, delen som ligger söder om Amiralsgatan är klassad som ett särskilt utsatt område av polisen.

– Vi gjorde en NKI-undersökning, nöjd-kund-undersökning, efter påskoroligheterna nyligen och resultatet av den är bättre än någonsin. Det gäller både ute i området och allmänna utrymmen. Vi jobbar aktivt med skalskydd och har koll på vem som bor och är i husen, säger han.

Utredning om hårdare tag mot kriminella hyresgäster

I framtiden kan brottslighet som rör vapen, knarkhandel eller attacker på blåljuspersonal, få en ny betydelse i hyreshusområden. Just nu utreds på regeringsnivå införandet av begränsningar av hyresgästers rättigheter till sina lägenheter.

I korthet innebär det att personer som begår vissa typer av brott som skapar otrygghet i närområdet där de bor skulle kunna bli uppsagda från sina hyreskontrakt. Detta även om lägenheten i sig inte har använts för några olagligheter. Som lagtexten ser ut idag krävs det att hyresrätten har haft en central roll i brotten, eller att dessa kan klassas som störningar, för att en hyresgäst ska kunna åka ut.

Fakta: Svartuthyrning, misskötsel och brott – detta gäller
Hyresnämnden i Malmö. Foto: Anders Paulsson

Svartuthyrning – den som hyr ut sin hyresrätt i andra hand utan något tillstånd från fastighetsägare eller hyresnämnd kan förlora sitt hyreskontrakt utan någon som helst varning. Om det dessutom sker med en alltför hög andrahandshyra, 15 procents påslag och uppåt, kan det vara ett brott mot jordabalken.

Brottslighet – hyresgäster som genom brott orsakar exempelvis störningar för grannarna eller skador på fastigheten kan bli utkastade. Det samma gäller om lägenheten i sig har använts för att begå olagligheter, som en form av brottsverktyg.

Fakta: En 80 år gammal k-pist från andra världskriget
Sten gun; ett automatvapen, en k-pist
Danska motståndsmän med Sten guns under kriget samt ett vapen av modellen som beslagtagits i Malmö. Foto: Frihedsmuseet/Polisen

Polisens NFC (Nationellt forensiskt centrum) har via bildanalys identifierat filmvapnet som en skarp Sten gun.

Det är en k-pistmodell som skapades i början av andra världskriget för att användas av brittiska soldater och gerillagrupper mot nazister och den tyska armén.

Idag dyker modellen upp i händerna på kriminella runt om i Sverige.

Läs också Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen Tonåring byggde termosbomber åt kriminella hemma i lägenheten – nu vräks hela familjen "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.