HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Segdragen grannstrid avgörs i domstol

Malmö Under flera år har grannarna i huset på Heleneholm legat i konflikt med varandra. Värden vill kasta ut en av hyresgästerna. Fallet har gått hela vägen till Svea hovrätt.
Foto: Anders Paulsson
Malmö tingsrätt.

Tidig morgon. Malmö tingsrätt.

På uppropslistan för dagen: mål som rör människosmuggling, narkotikabrott, stöld. Och så den segdragna grannkonflikten.

Läs ocksåAlla hyresgäster anklagades för oväsen: ”Störningar från din lägenhet”En anklagande broschyr om hyresgäster som för oväsen delades ut. Ida Strutt, kommunikationschef på Svenska bostäder, förklarar vad som hände.

På väggarna i sal fyra hänger stora oljemålningar. På ena sidan av rummet – en  68-årig hyresgäst och en jurist från Hyresgästföreningen. Mittemot – MKB:s ombud.

–  Finns det något utrymme för att hitta en samförståndslösning, frågar rättens ordförande och tittar ut över salen.

Svaret blir nej från båda håll. MKB vill att mannen flyttar, han motsätter sig och vill bo kvar.

Annons
Läs ocksåFriad i tingsrätten, fälld i hovrätten – kvinna får böter för folkbokföringsbrott

Rättsprocesserna startade redan för åtta år sedan och har sedan dess avlöst varandra. Höga vrål, bankande i väggarna och ett otrevligt bemötande – anklagelserna har haglat mellan grannarna i fastigheten på Heleneholm.

Det var den 68-årige mannen som först kom in med klagomål mot en grannarna och det är där den egentliga konflikten ligger. Men allt svängde och hyresvärden ville istället att 68-åringen skulle flytta.

De två männen har bott i fastigheten under decennier. Men för några år sedan skar det sig rejält mellan grannarna. Det mesta handlar om anklagelser om störande ljud.

Läs ocksåFöräldrar vräks efter tonårssonens terror i trapphusetPolisutryckning med påslagna blåljus.

För sju år sedan kom 68-åringen och MKB överrens i hyresnämnden om att han kunde bo kvar, men då med korta kontrakt på en månad i taget. Men konflikten med grannarna fortsatte och förra våren hamnade allt åter hos hyresnämnden. Flera av hyresgästerna hade kallats som vittnen i hyresnämnden som tog upp 68-åringens höga benägenhet att anmäla grannarna i bedömningen av störningarna. Beslutet gick på fastighetsvärdens linje – mannen var tvungen att lämna sin lägenhet.

Annons

68-åringen menade att han visst hade skött sig och överklagade beslutet till Svea hovrätt med hjälp av Hyresgästföreningen.

“En hyresgäst har rätt att göra en anmälan till hyrevärden om denne blir störd och MKB har en utredningsplikt. MKB:s personal har säkert upplevt det som störande med anmälningarna, men [grannen] kan knappast ha blivit störd i lagens mening av detta”, står det i överklagandet.

Inför torsdagens förhandling hade Svea hovrätts medlemmar bytt ut hemorten Stockholm mot Malmö för att reda ut turerna i grannfejden. Den 18 mars kommer beslutet och med det beskedet om hyresgästen får bo kvar i lägenheten eller inte.

Läs också Mamma till hotfull son kan förlora sitt hyreskontrakt – han skrämmer grannarna Över två år med mögligt tak – nu hotas värden med 100 000 kronor i vite

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.