Annons

Seger för hyresgästerna i långdragen tvist i Norrköping

Norrköping Hyresgästernas kamp för att slippa betala 20 000 kronor i retroaktiv hyra gav resultat. Hyresnämnden säger nej till Subnovas krav.

På fredagen skrevs ännu ett kapitel i den segdragna historien om hyrorna för Subnovas radhuslägenheter i Hageby i Norrköping, när hyresnämnden meddelade sitt beslut. Nämnden konstaterar att hyrorna redan ligger ”påtagligt högre” än för andra jämförbara lägenheter i Norrköping. Därför avvisas Subnova Property AB:s krav helt och hållet. Nämnden skriver: ”Det finns därför inte heller utrymme för att besluta om lägre hyreshöjningar än vad hyresvärdens har begärt.”

– Det var roligt! Men det kan ju bli ett varv till, om de överklagar. Så det är inte värt att ta ut segern i förskott, säger Monica Fernquist, som tillsammans med maken Eric är en av 35 berörda hyresgäster.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Även om hon inte vågar tro på att ärendet nu är avgjort en gång för alla, så känner Monica en viss lättnad.

– Det är klart att det känns bra. Men det är konstigt att det kan bli så annorlunda beslut från gång till gång.

Annons

Detta var andra gången som hyresnämnden tog upp ärendet, den här gången med en annan ordförande och andra ledamöter, efter att hovrätten skickat tillbaka ärendet dit för ett nytt beslut. Vid det första prövningstillfället fick värden igenom sina krav och hyresgästerna överklagade med hjälp av Hyresgästföreningen, som företräder en majoritet av dem.

Läs ocksåDe vann kampen mot höjda hyror

Ärendet handlar om att Subnova vill höja hyrorna för 2009 och 2010 i efterhand. Bolaget anser att man gått miste om hyresintäkter då andra värdar på orten höjde sina hyror dessa år medan Subnova inte gjorde det på grund av att en annan tvist med hyresgästerna pågick.

Subnova ville att hyresnämnden skulle fastställa hyrorna för de 35 lägenheterna till 8 513 kronor från 1 januari 2009 och 8 629 kronor från 1 april 2010 och att höjningarna skulle betalas retroaktivt. Eftersom tvisten nu pågått i flera år skulle det betyda en summa på närmare 20 000 kronor per hyresgäst.

Annons

Subnova hade på fredagkvällen ännu inte beslutat om man ska överklaga, enligt företagets ombud Esa Pasanen från organisationen Fastighetsägarna.

Läs ocksåSubnova kritiseras för underhållsbrister
Läs också Fortsatt tvist om radhushyror Subnova överklagar beslut om hyror i Hageby till hovrätten "Min rekommendation är att vi bör överklaga"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.