HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Skärmade av med tillfälliga väggar – nu tvingas han flytta

Malmö I tron att det var okej skärmade Malmöbon Szabolcs Szeregnyi av några rum med tillfälliga väggar. När han blev uppsagd tog han ner dem med detsamma men det hjälpte inte. Hyresvärden, kommunala MKB, vill ändå slänga ut honom. Nu hoppas han att Svea hovrätt gör en annan bedömning.
Foto: Kristina Wahlgren
Det syns inga tydliga spår efter de tillfälliga väggarna i Szabolcs Szeregnyis lägenhet. Ändå tvingas han att flytta.

Den som kliver över tröskeln till tvårummaren i Hyllie i Malmö ser inga tydliga spår av några väggar. Trots det vill hyresvärden, kommunala MKB, slänga ut Szabolcs Szeregnyi från lägenheten han flyttade in i för tre år sedan. Fallet har avgjorts av hyresnämnden som gick på hyresvärdens linje. Ingreppet med de tillfälliga väggarna var så pass stort att det inte går att försvara, menar nämnden. Det spelar ingen roll att väggarna är nedmonterade och att ingen kan se att de funnits. Hyresgästföreningens jurist, Mats Lindahl, ifrågasätter nämndens beslut.

– Han kunde lika gärna ha avskärmat med bokhyllor. Jag förstår inte varför det blivit en principfråga för MKB att han ska flytta. Väggarna är nedplockade och lägenheten återställd, säger Mats Lindahl, som har överklagat beslutet till Svea hovrätt.

Läs ocksåBlodsugarna kröp i Blessies trapphus

Szabolcs Szeregnyi förstår ännu mindre. Han menar att han fått ett muntligt löfte från hyresvärden om att få sätta upp väggarna mot att han återställde lägenheten innan han flyttade ut. Väggarna var högst tillfälliga för att han skulle kunna ha inneboende och fler skulle kunna dela på hyran på 8 500 kronor.

Szabolcs Szeregnyi varken spikade eller borrade när väggarna sattes upp och det tog honom en och en halv dag att plocka ner väggarna och köra dem till tippen. Dessförinnan hade MKB uppskattat att det skulle kosta 69 000 kronor att återställa lägenheten.

När MKB av en händelse upptäckte att det fanns extra väggar i lägenheten sade de upp Szabolcs direkt, utan att varna honom först.
– Jag förstod ingenting. Varför bad de mig inte att ta ner väggarna i stället? Jag fick bara en uppsägning direkt. Jag har alltid betalat min hyra i tid och stör inga grannar, säger Szabolcs Szeregnyi.

Läs ocksåPandemin stoppar vägglössen

Han ångrar att han inte bad om ett skriftligt besked om att han fick sätta upp väggarna.
– Jag frågade husvärden när jag flyttade in och hon sade att det var okej . Jag kunde inte föreställa mig att det här skulle bli ett problem tre år senare, säger Szabols Szeregnyi.

MKB står fast vid sitt beslut om att flytt är en rimlig konsekvens. Lars-Gunnar Larsson, hyresjuridisk samordnare på MKB, menar, liksom hyresnämnden, att ingreppet i lägenheten är så pass allvarligt. MKB fick heller ingen information om att väggarna var nedplockade förrän man satt i nämnden.
– Åtgärden med väggarna är ändå väldigt genomgripande även om de är nedplockade idag. Men vi får se vad Svea hovrätt säger, säger Lars-Gunnar Larsson.

Fakta: Tips om vad du kan göra i lägenheten

För att undvika en dyr flyttnota ska du sköta om din lägenhet och låta bli galna renoveringar.

Be värden om skriftligt godkännande när du ska renovera själv eller byta ut fast inredning.

Se alltid till att utföra arbete i lägenheten snyggt och fackmannamässigt. Du kan få betala om du varit slarvig eller oförsiktig och det inneburit skador.

Läs också Sven-Olof evakuerades efter explosion i grannlägenheten Bengt och Eva anklagas för att ha hyrt ut svart till sonen - nu vräks det äldre paret Jagad hyresgäst hittad död – misstänks ligga bakom explosionen i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.