Annons

Skärpta uthyrningskrav för nyanlända

Östra Göinge De har aldrig haft så många lägenheter uthyrda förut. Nu måste det kommunala bostadsbolaget i Östra Göinge strama åt sina uthyrningsregler för att lätta på söktrycket.

Det kommunala bostadsbolaget i Östra Göinge har inga lediga lägenheter idag. Det har aldrig hänt tidigare i bostadsbolagets historia. För fem år sedan var det normala att de hade 100 till 150 tomma lägenheter.

Allt förändrades sedan invandringen ökade till Östra Göinge. Migrationsverket har köpt upp 85 lägenheter av bostadsbolaget. Men det räcker inte. För att hantera söktrycket har Göingehem återställt 12 lägenheter som tidigare varit avställda. De planerar även att köpa villor för att täcka behovet hos stora barnfamiljer. Läs mer om det här.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu har Göingehem även ändrat sin uthyrningspolicy. Tidigare godkände bolaget personer med etableringsstöd från hela landet. Nu godkänns enbart dem som har Östra Göinge som vistelsekommun. Liknande krav har bostadsbolaget haft sedan tidigare på dem som har försörjningsstöd. Om du har försörjningsstöd och vill söka bostad hos Göingehem krävs det att Östra Göinge är din vistelsekommun.

En annan förändring är att den sökanden måste ha minst 18 månader kvar av sitt etableringsstöd. Göingehem har sedan läge haft liknande regler för dem som har a-kassa. För att a-kassa ska gälla som inkomst måste du ha 180 dagar kvar när du söker en bostad.

Annons

− Eftersom vi har liknande regler gällande a-kassa och försörjningsstöd tyckte vi det var rimligt att även etableringsstödet skulle omfattas. Vissa månader har 50 procent av våra uthyrningar gått till människor med etableringsstöd, säger Göingehems vd, Stefan Nilsson.

Läs ocksåLennart är ensam kvar i hyreshuset som ska rivas men vägrar att flyttaDet har tagit femton år för konstnären Lennart Granberg att inreda lägenheten som han vill ha den. Nu när hela huset ska rivas vill han inte flytta.

Enligt honom bygger nuvarande kösystem på att kunden själv hör av sig till bostadsbolaget. Hör du inte av dig på de objekt som läggs ut inom en vecka missar du chansen.

− Många nyanlända är på hugget hela tiden och anmäler sitt intresse. Vi kände att vi måste ha en fördelning som känns rimlig. Det blev mycket kritik från lokalbefolkningen. De som stått i kö länge blev upprörda. Många äldre har inte datorer så de missar tåget hela tiden.

Annons

Östra Göinge är den kommun i Skåne som tagit emot flest flyktingar i relation till antalet invånare. Göingehem har totalt 1 420 lägenheter.

Läs ocksåSystrarna har skulder – räddas av att bo tillsammans
Läs också Hannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva” Robert är inte välkommen i sin egen hemstad: ”Har skulder” Tröstlös väntan på större lägenhet för fyrabarnsfamiljen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.