HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Skatteverket skärper kontrollen av folkbokföringen

Nyheter Skatteverket får årligen in cirka 70 000 tips om personer som verkar vara skrivna på fel adress. Nu skärps kontrollen för att komma åt dem som använder folkbokföringen som ett verktyg i brottslighet.
Foto: Aron Andersson /Kristina Wahlgren Montage
Skenskrivning kan vara ett sätt att få ut bidrag man inte har rätt till.

Det är väl känt att många i Sverige är skrivna på en annan adress än där de verkligen bor. I många fall kan det bero på slarv, myter eller okunskap, men i andra fall kan det kopplas till exempelvis bedrägerier, bidragsbrott eller grov organiserad brottslighet.

Nu kommer Skatteverket att utöka sina insatser för att komma åt fler så kallade skenskrivningar. En viktig del handlar om tekniska lösningar.

– Vi utvecklar tekniken så att den blir mer anpassad för kontroller och reagerar och till exempel många är skrivna på samma adress, om någon flyttar väldigt ofta eller är skriven i fastigheter som inte är till för bostadsändamål, säger Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Det råder ingen brist på tips om personer som är skrivna på fel adress. Skatteverket får in cirka 70 000 sådana tips per år. De allra flesta kommer från andra myndigheter som är skyldiga att rapportera misstanke om felaktig folkbokföring, men det kommer också från privatpersoner.

– En stor del av felen är oavsiktliga, så för oss gäller att sortera bort dem och förebygga att de uppkommer. Sedan ska vi bli bättre på att göra riskvärderingar och arbeta mer gemensamt med andra myndigheter med att utreda de mest angelägna fallen, säger Tobias Wijk.

Ett typfall kan vara par som säger sig separera och den ena folkbokför sig på en annan adress fast de bor kvar tillsammans. På så sätt kan de få bostadsbidrag och underhållsbidrag som de inte är berättigade till.

Skenskrivningar kan också vara verktyg i organiserad brottslighet på högre nivåer. Även vanliga privatpersoner kan drabbas genom att någon annan felaktigt folkbokför sig på deras adress.

– I de fallen ska vi bli bättre på att agera direkt. Vi har låtit det ta för lång tid i sådana fall, men det är en trygghetsfråga för individen så där ska vi bli snabbare, lovar Thomas Wijk.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.