Annons

Skatteverket granskar bostadsstiftelser

Nyheter ​Efter Hem & Hyras granskning av bostadsstiftelser för behövande ska Skatteverket kontrollera om de verkligen uppfyller kraven för att slippa inkomstskatt. Men de flesta har redan gett upp skattebefrielsen för att de har för rika hyresgäster, bland dem Carl och Emmy Setterwalls Minne.

​Skatteverkets sektioner för föreningar och stiftelser inleder nu en nationell kontroll av bostadsstiftelser som ska hyra ut lägenheter till behövande.
– Vi har kontrollerat dem även tidigare och vi tror att de flesta uppfyller kraven, men när vi nu fått indikationer på att alla inte gör det har vi bestämt att göra en samordnad satsning, säger Lilian Ljungqvist, chef för föreningssektionen på Skatteverket i Mariestad. 

Om en stiftelse har ett ”kvalificerat allmännyttigt ändamål”, till exempel att utöva hjälpverksamhet bland behövande, kan den slippa betala inkomstskatt. Då måste minst 90 procent av verksamheten och minst 80 procent av avkastningen gå till detta ändamål.
Flera bostadsstiftelser vill lägga in annat än låginkomsttagare i ordet behövande, men enligt Skatteverket är det just hyresgästernas ekonomi som räknas.
– Ja, man tolkar det som ekonomiskt behövande. Det finns rättsfall på det, säger Lilian Ljungqvist.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Vilka stiftelser som är begränsat skattskyldiga är sekretessbelagt. Därför ställde vi frågan till stiftelsernas företrädare i Hem & Hyras stora granskning i höstas.
Bara ett fåtal svarade då att de var befriade från inkomstskatt. I de flesta fall var det de stiftelser som tycktes bäst på att kontrollera att lägenheterna verkligen går till de ekonomiskt svagaste. 
Majoriteten av stiftelserna hade i stället accepterat att betala inkomstskatt. Därmed kan det bli mindre pengar över till stiftelsens egentliga ändamål.
– Om de har beskattat sig själva kan vi inget göra. Då är det länsstyrelserna som har tillsyn över ifall de uppfyller sitt ändamål, säger Lilian Ljungqvist. 

I den stora granskning som länsstyrelsen i Stockholm har gjort får bland andra Carl och Emmy Setterwalls Minne kritik för att de gör en vidare tolkning av begreppet behövande. Det har fått till följd att stiftelsen sedan flera år är fullt skattskyldig.
Länsstyrelsen förvarnar om att detta kan komma att prövas särskilt och eventuellt leda till ingripande från myndigheten.

Annons
Fakta: Fakta/skattebefrielse

Stiftelser som har ett kvalificerat allmännyttigt ändamål kan befrias från att betala inkomstskatt.
Det gäller bland annat de som ”utövar hjälpverksamhet bland behövande”.
De slipper då skatta 26,3 procent på inkomster från räntor och utdelningar, vilket de flesta stiftelser har.
Däremot får de betala fastighetsskatt och skatt på rörelseintäkter.

Källa: Skatteverket.

Läs också Ny stiftelse ska stötta unga i Göteborgs utsatta områden Rika flyttar in i hus för fattiga Höjningar tvingade Siv att flytta Bostäder för fattiga går fortfarande till rika Ordnade billig semester i stället för bostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.