Annons

Slottsägare tvingas installera telefonuttag

Nyheter Wenngarn AB har flera gånger hotats av tvångsförvaltning men klarat sig. Nu har till slut Svea hovrätt fällt bolaget, som tvingas installera ett telefonjack.
Foto: Jakob Hultman.
Venngarns slott utanför Sigtuna norr om Stockholm.

Venngarns slott utanför Sigtuna norr om Stockholm och de cirka 70 husen i slottsparken beskrivs som en förfallen utpost för folk som har svårt att få hyra på annat håll.

Flera gånger har ägaren, Wenngarn AB, hotats av tvångsförvaltning, men det har stupat på att de klagande hyresgästerna har blivit vräkta eller inte vågat vittna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu har i alla fall en hyresgäst delvis fått rätt i domstol. Det gäller att telefonuttag saknades sedan en lägenhet hade renoverats.

Först bedömde hyresnämnden att fast telefoni inte räknas som lägsta godtagbara standard. Därför kan man inte kräva sådant telefonuttag.

Annons

Men hyresgästen överklagade och Svea hovrätt kom fram till en annan slutsats: Det ska finnas möjlighet till extern kommunikation och ett telefonuttag ska installeras.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

– Det hade inte framkommit att det finns möjlighet till extern kommunikation via till exempel mobiltäckning eller fiberkablel, förklarar hovrättsassessor Per Claréus.

Däremot finns det ingen generell rättighet till fast telefoni överallt, bara i fall som detta.

Annons

Hem & Hyra har sökt Wenngarns ägaren Randolf Schünzel. Han säger:

Läs ocksåKalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månadenKvinna som står utanför ett hyreshus. En röd balkong syns i bakgrunden. Det är snö på marken.

– Inga kommentarer, och lägger på luren.

Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.
Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.

Läs också Hyresvärden vägrar fixa bristerna - tvingas betala 20 000 kr Råttor, fukt och dålig ventilation – hyresgästerna fick nog och anlitade privata jurister Kommunen griper in: "Lägenhetsdörrarna var fulla av kackerlackor och sekret"
Länkar "Situationen på Wenngarn är värre än någonsin"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.