HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Socialens misstag kostade Ulf kontraktet

Kista Socialtjänsten gjorde fel när de vägrade betala Ulfs hyra på 8 500 kronor. Det slår Förvaltningsrätten fast i en dom. Nu är han uppsagd från lägenheten och i stället för 8 500 kronor betalar socialtjänsten 13 500 kronor för Ulfs rum på ett hotellhem.
Foto: Kenneth Samuelsson
Istället för en etta så bor Ulf i ett rum som kostar 13 500 kronor i månaden.

Historien börjar med att Ulf under hösten 2017 är bostadslös och hittar en andrahandsetta för 8 500 kronor i Kista. Han kontaktar Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning som godkänner ansökan och beviljar ekonomiskt bistånd för november månad och en månadshyra i deposition.

Sofia Lidström, handläggare på stadsdelsförvaltningen, säger att hyran var skäligt utifrån försäkringskassans belopp för högsta godtagbara bostadskostnad.
– Alternativet var hotell eller vandrarhem som ofta är dyrare. Men vi informerade om att det var en hög hyra och att Kista Rinkeby kan komma att göra en annan bedömning än vi, säger hon.

Läs ocksåBodde fem år på annan adress - nu ryker kontraktet

Och så blev fallet. Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd gör en annan bedömning än Enskede-Årsta-Vantör och menar att Ulf inte hyr en lägenhet, utan ett rum i en lägenhet. Rinkeby Kista stadsdelsförvaltning beviljar honom 5 000 kronor för december månad, ”som bedöms vara en skälig inneboendehyra” skriver förvaltningen, men han får avslag på resterande 3 500 kronor av hyran.

Ulf berättar att konsekvensen blir att han inte kan betala hyran för december och januari, blir av med kontraktet och är tvungen att flytta. Parallellt så överklagade han stadsdelsförvaltningens beslut till Förvaltningsrätten och vann.

Förvaltningsrätten konstaterar att lägenheten tidigare varit en del av hyresvärdens bostad men nu är helt avskilda från varandra och har egen ingång, kök, badrum och sovrum.
”Förvaltningsrätten anser därmed, till skillnad från nämnden, att han inte kan betraktas som inneboende”, står det i Förvaltningsrättens dom från i mars som också slår fast att stadsdelsförvaltningen ska betala resterande 3 500 kronor till Ulf.

Läs ocksåUppsagd blev nykter – får bo kvar

 

För Ulfs del slutade det med att Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltningen sedan februari hyr ett rum för Ulf på ett hotellhem, som kostar 448 kronor per natt, 13 500 kronor i månaden.

– De gjorde så att jag blev av med min lägenhet och att kostnaden för skattebetalarna blev 5 000 högre varje månad, det är inte klokt, säger Ulf som bara vill gå ut med sitt förnamn.

Läs ocksåFöretagaren bluffombildade - nu kommer skattesmällen

Sofia Lidström på Enskede-Årsta-Vantör kommenterar händelsen så här.
– Det är beklagligt att stadsdelsnämnden har gjort en bedömning som får sådana här konsekvenser för Ulf men också blir mycket dyrare för skattebetalarna, säger hon.

Ulrika Axelsson är avdelningschef på avdelningen Individ och Familj på Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd.

Hur kan ni göra en helt annan bedömning av vad som är ett rum och en lägenhet?
– Jag har ingen förklaring till det, men det föranleder att vi ser över våra rutiner, Så ska det inte vara, man ska kunna lita på att det görs samma bedömning oavsett stadsdelsnämnd, säger Ulrika Axelsson.

Hur kommenterar du att Förvaltningsrätten slog fast att ni gjort fel och borde beviljat honom stöd för hela hyran, 8 500 kronor?
– Det är inte bra när enskilda drabbas av felaktiga beslut, säger hon.

Hon understryker att Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd ändrade sitt beslut och beviljade Ulf pengar för hela hyran den 24:e januari, men då hade Ulf inte kunnat betala hela hyran för december och januari och var redan uppsagd.

Vad är din kommentar till att han blev av med kontraktet och att skattebetalarna får betala 5 000 kronor mer varje månad för Ulfs boende?

– Det blir dyrare så är det ju, jag vet inte vad jag ska säga mer om det.

Läs också Hyresgäst som varit död i 30 månader sägs upp 15 000 kronor från att bli vräkt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.