Annons

Sökte över 1,7 miljoner i stöd under pandemin – nu åtalas ägare till lägenhetshotell för fusk

Stockholm Fängelsestraff, näringsförbud i tre år och böter på 1,5 miljoner kronor för företaget. Det riskerar ägaren av ApartDirect som bedriver lägenhetshotell i Stockholm och som åtalas för fusk med coronastöd.
Foto: Ida Karlsson/Getty Images
Bolaget utelämnade ett nyetablerat lägenhetshotell och lämnade enligt åklagaren felaktiga siffror på omsättningen i ansökan om 1,7 miljoner kronor i coronastöd.

Omställningsstödet för coronakrisande företag infördes för att dämpa pandemins effekter. Det betalas ut till företag som tappat minst 30 procent i omsättning på grund av pandemin. Men nu har flera fall upptäckts där företag ska ha lämnat felaktiga uppgifter.

Hittills har åtta åtal väckts för fusk med omställningsstöd. Det här är första fallet där någon åtalas för grovt brott.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Brottet anses vara grovt eftersom det handlat om betydande belopp, berättar Gustav Nyström, förundersökningsledare och kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

– 1,7 miljoner kronor är det största belopp som åtal väckts för hittills, säger han.

Andra åtal för omställningsstödsbrott har gällt sökta belopp på mindre än 100 000 kronor.

Läs ocksåDe tjänar miljoner när hyresrätter blir hotell

ApartDirect har lägenhetshotell på flera olika adresser i Stockholm och hyr ut över 500 bostäder. Bolaget fungerar som en mellanhand för korttidsuthyrning till bland annat företag.

Företaget ansökte förra året om 1,7 miljoner kronor i coronastöd med hänvisning till ett tapp i omsättning på grund av pandemin. Men i sin ansökan hade företaget uppgett felaktiga siffror på omsättningen enligt åklagaren. Bolaget hade utelämnat ett nytt lägenhetshotell. Därför såg det ut som omsättningen minskat så mycket under pandemin att företaget kunde söka coronastöd.

Annons

Det upptäcktes när Skatteverket började ställa frågor till bolagets ägare om uppgifter i ansökan. Då visade det sig att inte hela omsättningen tagits med – runt 750 000 kronor saknades.

Läs ocksåHyresrätter som blir hotell - nu en miljardindustri: ”Lavinartat"

Det såg ut som omsättningen minskat med över 33 procent för mars-april 2020 till följd av pandemin, jämfört med samma period året innan. Men Ekobrottsmyndigheten som granskat bolagets uppgifter konstaterar att tappet egentligen har varit drygt 27 procent, och att bolaget därmed inte har rätt till stöd.

När Skatteverket förklarade att den totala omsättningen måste tas med för hela verksamheten så tog bolaget tillbaka sin ansökan.

Bolagets ägare hänvisar i förhör till att det nyetablerade lägenhetshotellet inte fanns tidigt 2019 och att det därför inte vore en rättvis jämförelse att räkna med det i omsättningen för 2020.

Även bolagets revisor är åtalad. Revisorn uppges ha medverkat till brottet genom att intyga att bolagets omsättning var lägre än den egentligen var.

Revisorn säger i förhör att han tyckte att det var skäligt att ta bort omsättningen för det nyetablerade hotellet för att få en rättvisande bild.

Annons

Ägaren uppger i förhör att han inte reflekterade över att han lämnade en uppgift i ansökan som inte var riktig.

Ägaren åtalas för grovt omställningsstödsbrott alternativt vårdslöst omställningsstödsbrott. Revisorn åtalas för att ha främjat brottet. Båda förnekar och bestrider brott.

Hem & Hyra har sökt ägaren och revisorn för att ställa frågor. Ägaren hänvisar vidare till sin advokat, som inte återkommit. Revisorn hänvisar frågor till en revisionsbyrå som han samarbetar med. Ingen av de som sökts svarar på några frågor om ärendet.

ApartDirect riskerar en företagsbot på 1,5 miljoner kronor och ägaren riskerar fängelse och näringsförbud i tre år. Nästa år väntas ärendet avgöras i Solna tingsrätt.

Fakta: Åtta åtal har hittills väckts för fusk med omställningsstöd
Bolagets säte Sakfråga Sökt belopp i kronor Dag för åtal
Uppsala Omsättning 95 768 2021-03-09
Ängelholm Omsättning 49 123 2021-03-18
Ovanåker Tagit emot annat stöd 44 202 2021-04-07
Ystad Omsättning 95 000 2021-04-27
Göteborg Företag i svårigheter 23 896 2021-05-03
Ekerö Omsättning 1 700 000 2021-05-10
Göteborg Fasta kostnader 52 317 2021-05-12
Gävle Fasta kostnader 22 432 2021-05-28

Åtta åtal har väckts för brott som avser coronastöd. Hittills har en bolagsägare i Ängelholm dömts till 18 000 kronor i böter.

Källa: Ekobrottsmyndigheten

Läs också Kommunen blåstes – vanliga hyresrätter blev dyrt lägenhetshotell 16 500 hushåll får vänta på besked om hyran efter flera strandningar Hyresgäst i konflikt med Zlatan – nu avgörs tvisten i tingsrätten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.