Annons

Sommarjobb i Lövgärdet ska få unga att växa

Göteborg Omsorg om närområdet. Men också teater, konst och exkursioner till Göteborgs smultronställen. Det utgör just nu arbetsdagarna för tolv tonåringar i Lövgärdet.

15-åriga Brendalee Garrido fyller sopsäcken med fimpar och godispapper ett par kvarter från torget i Lövgärdet. Hon är en av de tolv ungdomar som hade turen att få tre veckors sommarjobb här via kommunen i år. Högstadiet på Lövgärdesskolan är avverkat, och i höst väntar naturvetenskapligt program på Ester Mosessons gymnasium inne i stan.

– Jag ville jobba, säger Brendalee. Jag har ändå inget att göra på sommaren, och jag vill inte bara vara hemma. Det är bättre att röra på sig.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Intill henne sopar Kim Anh och Noor Alkorgi skräp i skuggan. Kim är glad åt lönen på 55 kronor i timmen.

– Det är kul när man får jobba, säger hon. Men jag gillar inte samarbetsövningarna.

Annons

Tjejerna har nämligen inget ordinärt sommarjobb. Visserligen hjälper de till att hålla närområdet snyggt, och att förbereda områdets nya möteslokal som ska öppnas vid torget till hösten.

Läs ocksåHär är högsta temperaturen du behöver stå ut med inomhus

Men de har också betalt för att utveckla sina kreativa sidor inom olika konstformer, upptäcka smultronställen både i Angered och övriga Göteborg, samt lära känna varandra och sig själva genom projekt och övningar.

Tanken är att förena nytta med nöje, menar Hyresgästföreningens projektledare Max Agebjörn som ansvarar för det dagliga programmet. Han vill att arbetet ska ge ungdomarna en känsla av sammanhang på flera plan.

– Vi tror på att om de får göra saker i området med oss så väcker det reflektioner, och då växer man som människa, säger han.

Annons
Läs ocksåGårdsteater i Örebro – "ett sätt att minska ensamheten"

Sommaraktiviteterna är ett samarbete mellan Hyresgästföreningen, kommunen och fastighetsägare i området, och riktar sig till unga som just slutat nionde klass. Syftet är att ge deltagarna chans att upptäcka lokal kultur- och föreningsverksamhet och känna sig mer delaktiga i sin närmiljö.

Den första gruppen sommarjobbare avslutar sitt arbete den här veckan. Ytterligare en grupp kommer att ha tre veckors liknande arbete senare i sommar. För yngre barn mellan nio och tolv år erbjuds sommarkolloteater i två omgångar, två veckor per grupp.

Läs också Full fart på Hallsta Summer Camp Så hög temperatur måste du acceptera inomhus – och då kan du få pengar tillbaka Extremt tryck på resor i Göteborgs förorter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.