HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Sommarläger gav mersmak

Göteborg I början av juli anordnade Södra Lövgärdets LH ett sommarläger för barn och ungdomar i området – något som gick över förväntan, tycker arrangörerna.
Foto: Magnus Åsblad
Pia Leppäniemi, Emma Grahn och Therese Al-Jarouchi är alla engagerade i Södra Lövgärdets LH. Alla tre var med på lägret i somras.

Lägret har precis avslutats och barn och vuxna återvänt hem när Hem & Hyra träffar Pia Leppäniemi, Emma Grahn och Therese Al-Jarouchi från den lokala hyresgästföreningen Södra Lövgärdet. De skiner upp när de får frågan om hur det hela varit.

– Vi fick tillbaka hundra gånger med än vi hade tänkt oss. Det var fullt ös från morgon till kväll, säger Pia Leppäniemi.

Läs ocksåMaktskifte stoppar ombildningar i GöteborgHyresgästföreningen har i flera år protesterat högljutt mot planerna på att ombilda tusentals kommunala hyresrätter till bostadsrätter. Tarja Jokinen i Hjällbo är en av de hyresgäster vars hus varit till salu.

Totalt har 26 barn, flera föräldrar och tre aktiva från den lokala föreningen tillbringat en vecka på Gråbogården i Lerums kommun. Schemat har varit fullspäckat, med minst två aktiviteter varje dag. Det har målats t-shirts, spelats brännboll, fotboll och lekts säckhoppning.

– Kanoterna var förstås jättepopulära, så de hade vi hela veckan, säger Therese Al-Jarouchi. Bastun var himla rolig också, barnen skulle basta hela tiden.

Redan förra året anordnade föreningen ett kortare sommarläger, och tidigt började man planera för ett nytt år 2013. När så Hyresgästföreningens barn- och ungdomsfond i våras gav föreningen ett stipendium på nära 27 000 kronor kunde lägret genomföras i större skala utan att man behövde snåla.

Läs ocksåSå påverkas du som hyresgäst av budgeten i GöteborgÖkad byggtakt och bättre skydd för renovräkning ingår i Göteborgs nya budget, utformad av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Många av barnen som följde med på lägret har annars svårt att komma hemifrån på somrarna. Därför var det extra kul att se deras glädje, berättar Pia Leppäniemi.

– Föräldrarna till en tjej som var med säger att hon inte lett så mycket på hela året som hon gör på fotografierna från lägret.

– Dessutom fanns det flera barn som aldrig hade träffats tidigare, fast de kanske bor på samma gård. Nu har de börjat leka med varandra. Det är också roligt att se; gemenskaperna som uppstår efteråt, lägger Theres Grahn till.

Läs ocksåTröstlös väntan på större lägenhet för fyrabarnsfamiljenShabane sover i köket med sitt yngsta barn. Hennes man och deras två döttrar delar sovrummet. Lägenheten i Trollhättan är på två rum och kök. "Vi behöver något större", säger Shabane.

Under veckan som lägret höll på spred sig ryktet till allt fler ungdomar i området. Pia Leppäniemi och de andra i den lokala föreningen fick frågor om inte också andra kunde få komma? Fast då var det redan fullt, säger Pia Leppäniemi.

– Jag tror mycket på mun mot mun-metoden, att folk i området pratar om lägret. Därför tror jag att intresset kommer vara ännu större nästa år.

Läs också Hyresgästföreningen avslog Michels överklagan – stängs av efter lokalt engagemang Polis sköts i natt till döds i Biskopsgården i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.